HomeVoordelig lenenHoe kan ik mijn zoon helpen om een appartement te kopen?

Hoe kan ik mijn zoon helpen om een appartement te kopen?

Mijn zoon heeft een appartement gekocht. Mijn man en ik willen hem graag een financieel duwtje in de rug geven. Hoe kunnen we dat doen? (Tina, 52 jaar)

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw kind te helpen. Elk met zijn eigen voor- en nadelen. Omdat het niet om een klein bedrag gaat, gaat u beter eens te rade bij een specialist (notaris, advocaat, vermogensbeheerder).

Een donatie aan uw kind geven

Een eerste mogelijkheid bestaat in een bank- of handgift. Uw kind betaalt geen successierechten, op voorwaarde dat u niet binnen de drie jaar overlijdt. Als u op veilig wilt spelen, kan uw kind de schenking aangeven bij zijn registratiekantoor. Daarvoor betaalt hij dan wel registratierechten van 3% op het ontvangen bedrag. Opgelet: als u meer dan een kind hebt, is het bedrag dat u voor een van hen kunt reserveren wettelijk beperkt. Elk kind heeft immers recht op een wettelijk beschermd erfdeel (reserve). Informeer u dus goed.

U borg stellen voor de lening van uw kind

Als u zich borg stelt, geeft u niet rechtstreeks financiële hulp. Maar uw kind kan zo wel makkelijker aan een lening geraken. Dat is niet helemaal vrijblijvend. Als hij zijn lening niet kan terugbetalen, zal de bank zich tot u richten. Ga daar dus niet al te licht overheen. Een andere optie bestaat erin dat u mede-ontlener wordt. U ondertekent de lening samen met uw kind. Maar in dat geval zal de bank zich nog sneller tot u richten om haar geld te krijgen.

Het appartement samen met uw kind kopen

Nog een andere piste: u koopt het appartement samen met uw kind. U wordt dus mede-eigenaar. Zelfs als uw kind erin woont. Er zijn wel een aantal nadelen aan verbonden. Als u overlijdt, maakt uw mede-eigendom deel uit van de erfenis. Uw kind betaalt er dan successierechten op. En als u meer dan een kind hebt, kan het vrij complex worden. U hebt er dus alle belang bij om van tevoren het advies van een specialist te vragen.

Ga niet over een nacht ijs

Als u uw kind wilt helpen bij de aankoop van een appartement, moet elke optie met de nodige voorzichtigheid onderzocht worden. Ga zeker eens langs bij een specialist. Hij geeft u goed advies. En zo neemt u met kennis van zaken de juiste beslissing.

Stel uw vraagBekijk alle vragen