HomeSlim sparenHoe gebruik maken van de ‘repair economy’?

Hoe gebruik maken van de ‘repair economy’?

‘Repair economy’? Of ook wel ‘circulaire economie’ in het Nederlands. Het idee is eenvoudig: het bestaat erin om iets te herstellen of opnieuw te gebruiken in plaats van het weg te gooien. In theorie is dat zeker een goed plan, maar hoe pakt u het aan in de praktijk?

Is een reparatie altijd goedkoper?

Om te starten met circulaire economie moet u niet veel stappen ondernemen. U moet zich er gewoon in gooien! U kunt het zelf doen of een beroep doen op een professional. De tweede optie is veiliger, zeker als u niet gewoon bent om zelf te klussen. Maar opgelet: het valt wel eens voor dat een reparatie even duur of zelfs duurder uitvalt dan een nieuw toestel. Onder bepaalde voorwaarden is de reparatie toch te rechtvaardigen:

  • Uw toestel is van een heel goede kwaliteit en kostte bij de aankoop veel geld: u kunt het eventueel vervangen door een minder dure versie, maar dan moet u inboeten op kwaliteit.
  • U wilt niet alleen op geld besparen, maar u wilt ook de afvalberg beperken.

Nooit beter bediend dan door uzelf

Als u zelf iets repareert, zal het altijd goedkoper uitkomen. En dat is dikwijls makkelijker dan u denkt. Maar u begint er beter niet alleen aan. De laatste tijd zien we meer en meer Repair Cafés opduiken. Op die lokale evenementen komen mensen samen die iets te herstellen hebben en klussers die er iets vanaf weten, die tips en uitleg kunnen geven en die soms zelfs een handje willen toesteken. Het idee is niet om er een hersteller te vinden die niets kost, maar om het samen te doen. Zo kunt u het de volgende keer helemaal alleen!

De juiste informatie vinden

Internet is de beste vriend van de beginnende klusser. U vindt er niet alleen de kalender van de ‘repair cafés’, maar ook heel wat tutorials om bijna alles te herstellen. Neem eens een kijkje op ifixit.com. Daar vindt u enorm veel handleidingen en instructies om een toestel te repareren. En op YouTube kunt u ook altijd terecht voor demofilmpjes. Enkele tips:

  • Bekijk altijd verschillende video’s of sites om er zeker van te zijn dat de info juist is.
  • Wees voorzichtig als u aan elektrische toestellen werkt: haal ze altijd uit de stekker voor u eraan begint.
  • Draag een beschermbril en veiligheidshandschoenen.

Voordeel halen uit de ‘repair economy’

U bent al een ervaren klusser (m/v)? Een band vervangen, een kraan herstellen, een vloer leggen, een zoom omnaaien… Veel van die ‘kleine’ vaardigheden zijn heel wat waard in de ‘repair economie’. De site Listminut.be brengt klussers en mensen die een klusser nodig hebben op een eenvoudige en wettelijke manier bij elkaar. Zoek ook eens meer info over het LETS-systeem, dat in steden en gemeenten georganiseerd wordt. U wordt dan niet cash betaald, maar via andere diensten die uw buren u kunnen aanbieden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tal van tips en informatie over sparen, lenen en beleggen.