HomeOndernemenHoe een 'ransomware'-aanval voorkomen?

Hoe een 'ransomware'-aanval voorkomen?

Sinds april zorgt 'ransomware' als WannaCry en NotPetya ervoor dat heel wat mensen hun computer niet meer kunnen gebruiken, ook al beschikten ze over een antivirusprogramma. Deze software is dus een stuk gevaarlijker dan een eenvoudig virus of een aanval van phishing en kan heel wat schade veroorzaken. Gelukkig kunt u zich ertegen beschermen.

'Ransomware', wat is dat precies?

Ransomware is software die uw computer binnendringt en alle bestanden op uw harde schijf blokkeert. Uw bestanden worden dus onleesbaar zolang u niet over de juiste code beschikt om ze te deblokkeren. Gevolg: u kunt uw computer niet meer gebruiken. De software vraagt doorgaans om 'losgeld' om u weer toegang te geven tot uw gegevens. Toch gebeurt het ook – zoals recent nog bij NotPetya – dat de software geen geld vraagt. Het enige doel is dan om zo veel mogelijk schade te veroorzaken.

Wie kan slachtoffer worden van ransomware?

Jammer genoeg iedereen. En het gebeurt vooral wanneer uw antivirusprogramma of besturingssysteem niet up-to-date is. Zodra uw computer besmet is, verspreidt de software zich als een lopend vuurtje doorheen uw contactenlijst waardoor ook zij allemaal besmet geraken. Een ransomware-aanval maakt dus zeer snel een groot aantal slachtoffers, zowel onder particulieren als professionals.

Hoe een aanval vermijden?

  1. Ook al is ransomware geen klassiek virus, installeer een goed antivirusprogramma. Zo'n programma detecteert verdachte bestanden en vormt dus al een eerste bescherming.
  2. Open nooit e-mails van personen die u niet kent, en al zeker niet als ze een bijlage bevatten.
  3. Ziet een e-mail van een van uw contacten er verdacht uit? Open hem dan niet, want misschien is de computer van die persoon wel besmet.
  4. Wanneer een van uw contacten u een bijlage stuurt die u niet hebt gevraagd, wees dan op uw hoede. Bel hem of haar desnoods even op om te vragen wat er precies in de bijlage staat.
  5. Laatste en ook belangrijkste tip: WannaCry en NotPetya zijn nog steeds actief, dus werk regelmatig uw besturingssysteem bij om een aanval te vermijden. Deze ransomware gebruikt immers beveiligingsgebreken van Windows die sindsdien werden 'hersteld'.

Als u merkt dat uw computer besmet is, verbreek dan meteen uw internetverbinding. Zo vermijdt u dat het virus zich verder verspreidt.

Hoe uw bestanden beschermen?

Ondanks al uw voorzorgen, kunt u nog steeds het slachtoffer worden van 'ransomware'. U doet er dus goed aan uw bestanden te beschermen:

  • Bewaar een kopie van uw gegevens bij een of meerdere online opslagdiensten, in de 'cloud' dus.
  • Zorg ervoor dat u met de 'cloud'-dienst die u gebruikt, kunt terugkeren naar vroegere versies van uw bestanden. Zo weet u zeker dat u een onbesmette kopie van deze bestanden kunt recupereren.
  • Maak regelmatig een back-up op een externe harde schijf die u loskoppelt van uw computer. Zo bent u zeker dat uw kopieën intact blijven wanneer uw computer besmet raakt.

En tot slot: betaal niet!

Werd u toch het slachtoffer van 'ransomware'? Betaal dan zeker geen losgeld! Experts raden het af omdat u geen enkele garantie hebt dat u uw gegevens ook echt terugkrijgt. Bovendien moedigt u op die manier criminelen aan om te blijven aanvallen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tal van tips en informatie over sparen, lenen en beleggen.