HomeBeleggen op maatHoe is de Bel-20 sinds januari geëvolueerd?

Hoe is de Bel-20 sinds januari geëvolueerd?

De Bel-20 is de leidende index van de beurs Euronext Brussel. We nemen eventjes de meest recente prestaties onder de loep.

De Bel-20 werd gelanceerd op 18 maart 1991. Hij bestaat uit aandelen van 20 ondernemingen (op een bepaald moment waren het er wel maar 19). Maar om welke aandelen en bedrijven gaat het?

  • De meest verhandelde aandelen: om te kunnen toetreden tot de Bel-20 moet 35% van de aandelen in de loop van het jaar van eigenaar veranderd zijn. Om erin te blijven moet 30% van de aandelen elk jaar verhandeld worden.
  • De meest gekapitaliseerde ondernemingen: om toe te treden moet de beurskapitalisatie van het bedrijf 300.000 keer groter zijn dan de koers van de Bel-20. Om erin te blijven 200.000 keer groter.

Elk jaar in maart publiceert Euronext de lijst van bedrijven die deel uitmaken van de index. De huidige samenstelling vindt u op hun website.

Een positieve evolutie

Bij de opening van de notering op 2 januari 2015 stond de Bel-20 op 3.297,05 euro. Op 29 mei sloot hij af op 3.753,62 euro. Sinds begin dit jaar is hij dus met bijna 14% gestegen. Een mooie prestatie, in lijn met de meeste Europese beurzen. De Bel-20 is een aandelenkorf. Van sommige aandelen is de koers gestegen. Van andere gestagneerd of zelfs gezakt. Het aandeel van Delhaize Group is bijvoorbeeld met 34,47% in waarde gestegen, terwijl het aandeel van Delta Lloyd 13,01% van zijn waarde heeft verloren.

De evolutie van de Bel-20 toont dus het belang van een goede diversifiëring aan. Zelfs al is die maar beperkt. Alles op één aandeel zetten, kan op een ramp uitdraaien als u de verkeerde keuze maakt. Als u in een aandelenkorf belegt (bv. via een beleggingsfonds of indexfonds), worden de verliezen door de winsten gecompenseerd. Dat verlaagt het risico van uw belegging.

En in de toekomst?

Niemand kan de evolutie van de financiële markten voorspellen. Sommige analisten denken dat een correctie – lees een daling van de markten – niet uitgesloten is. Anderen zijn dan weer optimistischer. De beurs is helaas geen exacte wetenschap.