HomeMijn geld beherenHoe beveiligt u uw huis tegen inbrekers?

Hoe beveiligt u uw huis tegen inbrekers?

Een veiligheidsdeur, een alarminstallatie, antidiefstalglas… Er zijn veel manieren om uw huis te beveiligen. Maar hoe maakt u de juiste keuze?

Als u uw woning wilt beschermen tegen ongewenste bezoekers, moet u drie soorten maatregelen combineren:

  • architectuur
  • elektronica
  • organisatie

Architecturale maatregelen

Het gaat om aanpassingen aan uw woning met de bedoeling om het inbrekers moeilijker te maken. Denk aan een geblindeerde deur, stevige sloten, beveiligde ramen, antidiefstalglas…

Het budget daarvoor hangt af van het type woning. Maar ook van de weerstand ervan. Besef dat niets 100% inbraakvrij is. De Europese normen klasseren de inbraakweerstand volgens het aantal minuten dat een inbreker nodig heeft om binnen te geraken. Hoe langer het duurt, hoe groter de kans dat hij het opgeeft. Maar dat heeft natuurlijk een prijskaartje.

Elektronische maatregelen

Sinds een twintigtal jaren vullen elektronische middelen de architecturale maatregelen aan. Er bestaan verschillende alarm- en bewakingssystemen: camera’s met beeldopname, gewone of draadloze detectoren, met of zonder sirene, al dan niet verbonden met een centrale die de politie waarschuwt…

Organisatorische maatregelen

Dat zijn de belangrijkste maatregelen. Het gaat erom dat u de juiste gewoontes aanneemt om te voorkomen dat uw woning een gemakkelijk doelwit wordt. Waarvoor dient een veiligheidsdeur als u regelmatig vergeet om ze op slot te doen? Of een hightech alarm als u het niet aanzet?

Er bestaat geen ideale oplossing. Elke woning, elk gezin heeft zijn eigen kenmerken. Doe dus een beroep op de diefstalpreventieadviseur van uw gemeente. Hij geeft u tips tegen inbraak en advies om uw huis te beveiligen. Lees ons interview van een diefstalpreventieadviseur nog eens.

Fiscaal aftrekbaar?

Als u beslist om te investeren in de beveiliging van uw woning, denk er dan aan dat die uitgaven onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar zijn. U kunt 30% van uw factuur met een maximum van 760 euro (bedrag voor het inkomstenjaar 2014) in uw belastingaangifte inbrengen. U vindt meer info op de site van FOD Binnenlandse Zaken.

Goed om te weten

Neem eens een kijkje op de site van Besafe.be. U vindt er heel wat info en praktische tips om uw huis beter te beveiligen.