HomeSlim sparenHoe besparen op uw abonnementen?

Hoe besparen op uw abonnementen?

U beseft het misschien niet altijd, maar abonnementen zijn een vaste kostenpost waaraan u jaarlijks - misschien onnodig - veel geld uitgeeft. Gelukkig kunt u daarin vrij makkelijk snijden. Hoe? Maak een overzicht van al uw abonnementen.

De meesten weten niet precies hoeveel ze aan hun abonnementen uitgeven. Veel gezinnen raken ongewild veel geld kwijt aan ongewenste abonnementen en contracten. Hoe komt dat? Dikwijls gewoon omdat ze de opzeggingsdatum over het hoofd gezien hebben. Daarom geven we u graag enkele tips om uw abonnementen, contracten en domiciliëringen beter te beheren. Die tips lijken simpel, maar helpen u heel wat geld te besparen.

1. Let op de opzegtermijn

Veel bedrijven en organisaties verlengen het lidmaatschap stilzwijgend. Als u niet op tijd opzegt, betekent dat meteen weer een volledig jaar bijbetalen. Sluit u een nieuw abonnement af? Let dan op de opzegtermijn en zet eventueel een herinnering in uw agenda. Zo bent u er zeker van dat áls u er vanaf wilt, u niet net weer een nieuwe termijn bent ingegaan en dus opnieuw moet betalen.

2. Deel uw abonnement met familie of vrienden

Een gemiddeld huishouden heeft ongeveer 20 langdurige overeenkomsten met energie- en telecombedrijven, verenigingen, sportclubs enz. Ga na of u abonnementen kunt delen met familieleden of vrienden, zoals abonnementen op kranten, tijdschriften,…  Als u en uw partner bv. elk afzonderlijk een Netflix-account hebben, zeg er dan één op.

3. Surf naar Sepastop.eu

Sepastop.eu is een Europese organisatie die consumenten helpt met het opzeggen van abonnementen of contracten. Veel bedrijven maken het moeilijk om contracten op te zeggen. Hoe schrijf ik een opzegbrief en wat moet erin staan? Naar welk adres moet ik de brief sturen? Sepastop.eu heeft het opzoekwerk voor u gedaan en geeft de mogelijkheid om makkelijk en snel een opzegbrief op te stellen en te versturen.

4. Zoek naar alternatieven

Meestal is er voor elk abonnement een goedkoper alternatief. Zo is een digitaal krantenabonnement bv. goedkoper dan de krant elke week thuis te ontvangen. Wilt u besparen op uw telefoon-, internet- of tv-abonnement, dan loont het zeker de moeite om eens te vergelijken met de ervaringen van familie en vrienden. Wellicht kan het elders of met een nieuwe formule veel goedkoper. Op internet zijn ook genoeg fora en vergelijkingssites te vinden.

5. Maak de afweging

Vraag u bij elk abonnement af of u er wel zo veel gebruik van maakt. Als u een krant of tijdschrift maar af en toe leest of als u slechts occasioneel gebruik maakt van één van de voordelen van een lidmaatschap, is een losse aankoop waarschijnlijk interessanter en goedkoper. Vraag u af of u echt het maximum uit elk abonnement haalt.