HomeVoordelig lenenHoe bepaal ik de huur als ik mijn appartement wil verhuren?

Hoe bepaal ik de huur als ik mijn appartement wil verhuren?

Enkele jaren geleden heb ik een appartement gekocht. Maar binnenkort verhuis ik met mijn nieuwe partner naar een groter appartement. Daarom wil ik mijn appartement verhuren. Hoe weet ik hoeveel huur ik kan vragen? (Gilles, 35 jaar)

Of het nu om een huis of een appartement gaat, de huur wordt bepaald door verschillende factoren. We sommen er enkele op.

  • De buurt: woont u in een fel gegeerde buurt? Kunt u er makkelijk parkeren? Is er openbaar vervoer voorhanden? Is het er veilig?
  • Het aantal vierkante meters en ruimtes en meer bepaald het aantal slaapkamers. Hoe groter de woning, hoe hoger de huur. Is er een kelder? Een gemeenschappelijke berging of, nog beter, een berging in het appartement zelf? Heeft het een balkon, terras of tuin?
  • De ouderdom en de algemene staat: is het een recent gebouw? Of is het ouder en pas gerenoveerd? Is het niet meer in zo’n goede staat?
  • Energieverbruik: het EPC-certificaat geeft u (en uw eventuele huurder) een goed idee van het energieverbruik. Maar stel u ook de volgende vragen: is het appartement goed geïsoleerd? Is er dubbel glas? Gaat er ergens warmte verloren? Is de verwarmingsketel individueel of gemeenschappelijk? Hebt u een thermostaat in elke ruimte of moet u elke radiator apart open- en dichtdraaien?
  • De uitrusting: is de keuken volledig uitgerust? Is ze redelijk nieuw? Is er domotica (automatische rolluiken, een intelligente thermostaat, …)?

Doe wat opzoekingswerk

Als u al die vragen beantwoord hebt, kunt u de markt onderzoeken. Kijk in de vitrines van vastgoedmakelaars en op immosites naar appartementen met hetzelfde profiel als het uwe. Ga na hoeveel die eigenaars aanrekenen. Na enkele uren moet u een idee hebben van de huur die u kunt vragen.

Woont u in Wallonië? Dan krijgt u een nog juister antwoord dankzij de huurcalculator, die de Waalse overheid ter beschikking stelt. U kunt natuurlijk ook een beroep doen op een schatter. Hij kan u helpen om de ideale huur te bepalen. Maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast.

Stel uw vraagBekijk alle vragen