HomeSlim sparenHoe beleg ik geld dat ik in een keer kreeg?

Hoe beleg ik geld dat ik in een keer kreeg?

Ik heb een belangrijke som geërfd. Zijn er andere spaarvormen dan de spaarrekening om dat geld te laten opbrengen. Hoe kan ik het het beste beleggen?

Geld beleggen is een delicate aangelegenheid. En bovendien zo persoonlijk dat er geen standaardoplossing bestaat. We nemen eventjes de tijd om een paar zaken te verduidelijken.

Sparen op korte termijn

Evalueer eerst en vooral uw financiële situatie. Stel u de volgende vragen:

  • Hebt u dat geld binnenkort nodig? Als u het bijvoorbeeld wilt gebruiken om een lening terug te betalen, zijn uw opties beperkt. Ofwel zet u het op een spaarrekening (u kunt er dan altijd aan) ofwel op een termijnrekening (dan is het niet beschikbaar tot de gekozen einddatum).
  • Of kunt u het een tijdje missen? In dat geval zijn er veel mogelijkheden. Om de juiste keuze te maken moet u rekening houden met een aantal criteria.

Sparen op langere termijn

Als u uw kapitaal wilt laten opbrengen, hangt uw keuze voornamelijk af van vier factoren.

  • Het rendement dat u ervan verwacht. Ofwel is uw rendement contractueel gegarandeerd (zoals in Tak-21 verzekeringen) of wordt het uitdrukkelijk vermeld (zoals voor een termijnrekening, kasbon of obligatie die u tot de vervaldag houdt). Ofwel is het niet gegarandeerd. Vergeet dan niet dat de resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst vormen.
  • De risico’s die voor u aanvaardbaar zijn. Meestal gaan risico en rendement hand in hand: hoe riskanter een belegging, hoe hoger het potentiële rendement. Aandelen bieden doorgaans een hoger rendement. Enerzijds dankzij de dividenden en anderzijds dankzij de koersstijging. Maar niets is zeker. Slecht nieuws kan de aandelenkoers van de ene dag op de andere doen kelderen. Het risico kunt u in twee categorieën opdelen: het risico voor uw kapitaal en het risico voor uw rendement. Bent u niet bereid een deel van uw kapitaal te verliezen, is het beter om u op beleggingen met kapitaalgarantie te richten. Als u in tegendeel zeker wilt zijn van uw rendement, richt u dan op formules met een gedeeltelijk of volledig gegarandeerd rendement. Denk er wel aan: hoe meer garanties u hebt, hoe lager het potentiële rendement.
  • De looptijd van uw belegging. Hoe langer de looptijd (of beleggingshorizon), hoe kleiner het risico. Aandelen worden dus minder riskant, als u voor een beleggingshorizon van meer dan tien jaar opteert.
  • De mogelijkheid om periodiek rendement te krijgen. Bepaalde formules stellen u een periodieke uitbetaling van rente of dividenden voor. Bij andere wordt het verkregen rendement automatisch opnieuw belegd en zorgt het op zijn beurt voor een hoger rendement. Belegt u op lange termijn? Dan zal het bedrag op de vervaldag veel groter zijn, als u uw winsten opnieuw belegt.

Ga langs bij een professional

Er valt natuurlijk nog veel te zeggen over dit onderwerp. Maar het belangrijkste is dat u uw tijd neemt om de formule te kiezen die het beste bij u past. Ga langs bij een professional. En informeer u via de talrijke beleggingssites. Hoe meer u erover weet, hoe gegronder uw beslissing zal zijn!

Stel uw vraagBekijk alle vragen