HomeMijn geld beherenHoe beginnen met sparen?

Hoe beginnen met sparen?

Wat spaargeld opzij hebben staan is geen overbodige luxe. Door te sparen beschikt u in geval van nood over een financiële reserve. Weet u niet op welke manier u kunt beginnen met sparen? Hebt u hulp nodig? Volg de gids.

Een budget opmaken

Denk eerst goed na over uw budget. En niet alleen voor uw spaargeld! Een duidelijk zicht op uw inkomsten en uitgaven is altijd goed. Of u nu pas begint te sparen, u zich voor het eerst installeert of gewoon wilt besparen. Noteer gedurende enkele maanden alles wat er binnenkomt en buitengaat. Zo weet u beter hoeveel u opzij kunt zetten of beleggen.

Sparen: voor de korte of middellange termijn

U bent van plan om de komende maanden of jaren iets te kopen? Of wilt u gewoon een appeltje voor de dorst? Ga dan voor de spaarrekening. Voor langere periodes kunt u eventueel opteren voor kasbons of termijnrekeningen. Die laatste bieden een hogere rentevoet dan de spaarrekening, maar:

  • Zijn onderhevig aan de roerende voorheffing van 30% (gereglementeerde spaarrekeningen zijn vrijgesteld van roerende voorheffing voor het gedeelte onder 1.880 euro (bedrag voor 2017). Boven die drempel geldt er een roerende voorheffing van 15%).
  • Zijn geblokkeerd tot de vervaldag: tot dan kunt u niet aan uw geld.

Beleggen: voor de lange termijn

Als u uw spaardoelstellingen op meer dan vijf jaar ziet, kunt u overwegen om te beleggen. Ligt uw beleggingshorizon (het moment waarop u dat geld nodig hebt) vrij dicht, kies dan voor beleggingen met minder risico. Ligt uw beleggingshorizon verder, kunt u beleggingen met meer risico overwegen. Inderdaad, hoe langer de looptijd van een belegging, hoe meer het belegde kapitaal de kans krijgt om te herstellen van eventuele dalingen.

Het is trouwens beter om niet te lang te wachten. Hoe vroeger u begint, hoe sneller uw spaarinspanningen en het rendement uw doelstellingen bereiken. Met andere woorden: het beste moment om te beginnen met beleggen is nu!

Een beslissing nemen en u eraan houden

Het is altijd het beste om een vast bedrag te bepalen dat u elke maand spaart of belegt. Zo houdt u het makkelijker vol. U kunt bv. een doorlopende opdracht aanmaken één of twee dagen nadat uw loon gestort wordt. Dan komt u zeker niet in de verleiding om dat geld aan andere dingen uit te geven!

Voor beleggingen is het beter regelmatig kleine bedragen te beleggen in verschillende beleggingsfondsen. Zo strijkt u de plooien van koersschommelingen glad en beperkt u de risico’s.

U vindt altijd wel een product dat aangepast is aan uw kennis over beleggingen. De gouden regel is immers dat u alleen belegt in producten die u begrijpt. Vraag advies aan uw bankier. Hij zal u er graag bij helpen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tal van tips en informatie over sparen, lenen en beleggen.