HomeMijn geld beherenHoe achterstallige betalingen vermijden op vakantie?

Hoe achterstallige betalingen vermijden op vakantie?

Bent u lange tijd op vakantie, dan kunt u weleens een betalingstermijn missen. We vertellen u hoe u rappels voorkomt of vermijdt dat u in de problemen komt.

Op vakantie gaan vraagt altijd heel wat voorbereiding. U moet zowel aan praktische als administratieve zaken denken. Vragen zoals ‘welke kleren neem ik mee?’ of ‘is mijn paspoort in orde?’. Ze komen allemaal aan bod. Maar hebt u ook gedacht aan de betalingen die op de planning staan? Daar wilt u toch geen rappels voor krijgen? Of administratieve rappelkosten? We vertellen u hoe u zich best organiseert. Zo hoeft u daar alvast al niet meer aan te denken.

Zo voorkomt u administratieve rappelkosten

  • Moet uw betaling op een specifieke datum uitgevoerd worden? Dan kunt u heel gemakkelijk uw betaling nu al doen door er een memodatum aan toe te voegen. De datum die u invoert is de dag dat de bank uw betaling verwerkt. Zo hoeft u er later niet meer aan te denken.
  • Voer doorlopende opdrachten in om terugkerende betalingen al in te plannen. Denk maar aan de maandelijkse huur van uw woonst of bijvoorbeeld het zakgeld voor uw kinderen.
  • Probeer zo veel mogelijk uw facturen te domiciliëren. U geeft daarbij de toelating aan een leverancier om het geld rechtstreeks van uw zichtrekening te halen. Op die manier bent u nooit te laat met uw betalingen.
  • Gebruik Zoomit en vraag uw leveranciers om via die weg uw facturen te sturen. Zo krijgt u uw facturen niet meer per post toegestuurd, maar komen ze rechtstreeks in uw pc-banking terecht. Dan moet u uw factuur alleen nog maar ondertekenen met uw kaartlezer of digipass. Heel makkelijk. Neem uw kaartlezer of digipass dus altijd mee op reis. Zo kunt u in geval van nood altijd inloggen in uw pc-banking en een betaling uitvoeren.
  • Weet u van tevoren dat er een belangrijke factuur aankomt tijdens uw afwezigheid? Laat uw buur of familielid dan uw brievenbus leegmaken. Vraag hem of haar om u te verwittigen als die brief is aangekomen.
  • En tot slot, heel belangrijk: ga na of er voldoende saldo op uw rekening staat. Het bedrag dat op uw rekening staat moet minstens even groot zijn als het te betalen bedrag om de betaling te kunnen uitvoeren. U kunt er wel altijd voor kiezen om een kredietlijn te nemen. In dat geval kunt u tot een bepaalde som onder nul gaan en hoeft u zich dus minder zorgen te maken. Maar let op: zodra u in het rood gaat, betaalt u ook wat rente.