HomeMijn geld beherenHet veiligheidslek ‘Heartbleed’: is er gevaar voor online transacties?

Het veiligheidslek ‘Heartbleed’: is er gevaar voor online transacties?

Al enkele dagen prijkt het veiligheidslek ‘Heartbleed’ op de voorpagina van elke krant. Veel surfers maken zich zorgen: moeten we stoppen met online aankopen of pc-banking? Zulke radicale maatregelen zijn niet nodig. Maar wees wel voorzichtig.

Zonder in al te technische details te treden, komt het neer op een veiligheidslek in de versleutelingstechniek ‘OpenSSL’. Maar niet alle websites gebruiken die techniek. Bovendien is dat lek dankzij de extra veiligheidsmaatregelen van de banken veel minder gevaarlijk dan het lijkt.

Uw pc-banking blijft volledig veilig

De Belgische banken, en dus ook Record Bank, zijn altijd erg begaan geweest met de beveiliging van transacties. Bij om het even welke Belgische bank zal de pc-banking:

  • ofwel de gebruiker om een unieke code vragen, die wijzigt bij elk gebruik. Bij de meest beveiligde versies hebt u een digipass of kaartlezer en uw bankkaart nodig om die code te genereren;
  • ofwel een valideringssysteem gebruiken op basis van een identiteitskaartlezer. Ook daarbij is het onmogelijk verbinding te maken zonder uw identiteitskaart.

Ook uw app voor mobile banking is beveiligd

De mobile banking app die ontwikkeld werd door Record Bank is perfect beveiligd en wordt niet bedreigd door Heartbleed. Bent u elders klant? Informeer dan daar naar de veiligheidsmaatregelen.

 

Veel webshops blijven veilig

In veel gevallen kunt u uw online aankopen in alle veiligheid doen.

  • Sommige van de allergrootste webshops, zoals het bekende Amazon, hebben al gecommuniceerd dat zij de versleutelingstechniek ‘OpenSSL’ niet gebruikten. Hun systemen blijven dus beveiligd.
  • Op heel veel websites is de betaling per kredietkaart beveiligd met het protocol ‘3D Secure’. Die versleutelingstechniek maakt gebruik van een bijkomende stap in de betaling: de verbinding met de beveiligingsinterface van uw eigen bank om de transactie goed te keuren met uw kredietkaart en uw kaartlezer of digipass. De code die zo gegenereerd wordt, is uniek en verandert bij elke transactie. Dat maakt elk frauduleus gebruik onmogelijk. Als u dus op veilig wilt spelen, controleer dan of de site waarop u uw aankopen wilt doen, de logo’s ‘Verified by Visa’ of ‘MasterCard Secure Code’ vermeldt op zijn betaalinterface.
  • Als u uw aankopen betaalt met uw bankkaart, wordt u automatisch doorgestuurd naar de beveiligingsinterface van uw bank. Ook daarbij kunt u uw transactie dus alleen valideren als u een unieke code genereert met uw kaartlezer of digipass.

Met een beetje waakzaamheid loopt u dus niet veel risico. Lees ook nog eens ons artikel Hoe veilig online kopen?