HomeMijn geld beherenHet nieuwe bankbiljet van 50 euro

Het nieuwe bankbiljet van 50 euro

Op 5 juli 2016 onthulde de Europese Centrale Bank (ECB) het nieuwe 50 eurobiljet. Vanaf 4 april 2017 wordt het in het hele eurogebied in omloop gebracht. Maar wat is er nu precies belangrijk om te weten over het nieuwe biljet? Wij geven u graag een overzicht.

De invoering van het nieuwe biljet van 50 euro vormt de meest recente stap in het nóg veiliger maken van de euro. De ECB is al enkele jaren alle eurobriefjes aan het vervangen. Momenteel zijn er twee series bankbiljetten:

  • De eerste serie bestaat uit de biljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 euro.
  • De tweede serie staat bekend als de Europa-serie en bestaat momenteel uit de biljetten van 5, 10 en 20 euro. Binnenkort wordt dus de nieuwe coupure van 50 euro toegevoegd.

Waarom een tweede reeks eurobankbiljetten?

Er zijn eigenlijk twee grote redenen.

  1. Veiligheid: de ECB en de nationale centrale banken van de eurozone hebben besloten verbeterde echtheidskenmerken te gebruiken. Die geavanceerde kenmerken maken de biljetten nog moeilijker te vervalsen.
  2. Duurzaamheid: de nieuwe biljetten zijn sterker en duurzamer dan die van de eerste serie. Uiteraard staan bankbiljetten bloot aan slijtage. Sterkere biljetten moeten niet zo snel vervangen worden. Dat is goed voor het milieu en ook minder kostelijk voor de lidstaten.  

Hoe herkent u het nieuwe 50 eurobiljet?

De hoofdkleuren blijven dezelfde, maar het nieuwe biljet bevat een portretraampje. Dat werd voor het eerst gebruikt bij het 20 eurobiljet van de Europa-serie. Als u het bankbiljet tegen het licht houdt, toont een doorzichtig venster boven in het hologram een portret van Europa, namelijk een figuur uit de Griekse mythologie. Die figuur is zichtbaar aan beide zijden van het biljet. Hetzelfde portret is ook te zien in het watermerk.

Ten tweede bevindt zich op de voorzijde een glanzend cijfer dat bij kanteling van kleur verandert - van smaragdgroen naar diepblauw - en een lichteffect toont dat op en neer beweegt. Dankzij die kenmerken kan het nieuwe biljet gemakkelijk op echtheid gecontroleerd worden.

Wat gebeurt er met de oude bankbiljetten?

De oude briefjes van 50 euro blijven ook nog na april 2017 een wettig betaalmiddel. De ECB zal ze wel geleidelijk aan uit de circulatie halen en vervangen door briefjes uit de nieuwe serie.

Zo blijven dan nog alleen de oude biljetten van 100 en 200 euro over, maar die zullen op termijn ook in een nieuw jasje gestoken worden. Over het 500 eurobiljet valt immers het doek, omdat het te veel gebruikt wordt voor illegale doeleinden. Tegen eind 2018 zet de ECB de uitgifte van de 500 eurobiljetten stop.

 

Voor meer info kunt u terecht op deze webpagina over de nieuwe eurobankbiljetten.