HomeMijn geld beherenHet leven als single: hoeveel geldreserve moet u voorzien?

Het leven als single: hoeveel geldreserve moet u voorzien?

U bent happy single. Maar hoeveel geld steekt u in uw spaarpot om happy te zijn?

Iedereen voelt zich beter met een deftige financiële buffer achter de hand. Want ja, wat als uw wasmachine het begeeft of uw dakgoot plots lekt? Hoeveel geld uw spaarrekening moet tellen om safe te zitten, is een vraag die veel spaarders bezighoudt. En wat als single? Moet u meer of minder geld opzijzetten dan een koppel?

Voor iedereen anders

Helaas, een eenduidig antwoord is er niet. Want we weten natuurlijk niet hoe uw privéleven eruitziet. Gaat u veel op vakantie of blijft u liever thuis? Verplaatst u zich met de auto of met de fiets? Gaat u veel shoppen of zegt u dat niets?... Veel zaken om rekening mee te houden.

Uw persoonlijke wensen en keuzes bepalen uw spaargedrag. U wilt binnenkort bijvoorbeeld een nieuwe auto, u hebt misschien een nieuwe woning op het oog of u verkiest veiligheid boven risico’s. Dan is het wenselijk om wat meer geld achter de hand te houden.

Geldreserve voor onverwachte uitgaven

Om uw onverwachte uitgaven toch wat te kunnen incalculeren, krijgt u hier een lijstje waarmee u rekening moet houden:

  • Hebt u een auto?

Dan zet u daar best maandelijks een aardige som voor opzij. Een eigen voertuig kost heel wat. Niet alleen de brandstof en de afbetaling slorpen veel geld op. Ook verwachte en onverwachte onderhoudskosten, uw verzekering en de wegentaks maken van een eigen wagen een duur vervoermiddel.

  • Hebt u huisdieren?

Allemaal heel leuk, maar ook dan moet u aan bepaalde zaken denken. Een dier moet niet alleen eten. Jammer genoeg valt het net als wij ook eens ziek. Dierenartskosten of operaties zijn niet te onderschatten. En die worden natuurlijk niet terugbetaald door de mutualiteit.

  • Hebt u veel elektrische toestellen in huis?

Denk maar aan een wasmachine, een vaatwasser, een tv… Hoe meer toestellen, hoe meer kans dat ze op een dag stuk gaan. En dat wordt dan weer betalen.

  • Medische kosten

Ziek vallen doet u helaas altijd onverwachts. Een bezoek aan de huisarts valt nog op te vangen, maar wat als u zwaar ziek wordt? Het is niet alleen bijzonder onprettig, maar ook de medische kosten kunnen aardig oplopen. Ziekenhuisopnames, tandprotheses, revalidaties… u houdt daar best een spaarpotje voor opzij.

  • Betaalt u een lening af?

Een lening afbetalen vraagt maandelijks een flinke financiële inspanning. En u kunt er niet onderuit: na ondertekening van een contract moet u elke maand kost wat kost de som op tafel neerleggen. En dat betekent dan weer minder geld om andere uitgaven op te vangen.

  • Verlies van inkomen

Als single bent u meestal de enige die geld in het laatje brengt. En stel nu dat uw loon plots wegvalt, dan moet u het met veel minder redden. Ga voor zeker en zorg ervoor dat u kunt terugvallen op uw spaarrekening als u tijdelijk zonder werk zit.

Tip: maak een gedetailleerde raming van de kosten voor u grote beslissingen neemt. Een nieuwe auto, een huisdier,… dikwijls denken we niet aan alle mogelijke uitgaven. Zet u toch de stap, spaar dan van tevoren al een flinke som bijeen.

Hebben singles meer geld nodig?

Dat hangt opnieuw een beetje van uw persoonlijke situatie af. Maar in het algemeen is het leven voor alleenstaanden toch iets duurder dan voor koppels. Uw kosten kunnen niet door twee gedeeld worden en u kunt ook niet terugvallen op een tweede loon. Onverwachte kosten of de huur van een appartement wegen al makkelijk zwaarder door. Wat kunt u daaraan doen?

Er bestaan twee oplossingen. Ofwel probeert u te besparen op andere zaken om wat meer geld opzij te kunnen zetten. Ga bijvoorbeeld een keertje minder shoppen of geef minder uit aan reizen... Of probeer uw kosten toch met iemand te delen. Tegenwoordig is het de trend om samen te leven met huisgenoten om uw kosten te drukken.

Bereken uw financiële buffer

Oké, u wilt sparen. Misschien wilt u wel meer sparen dan u nu doet. Maar de vraag is nog altijd: hoe groot moet dat bedrag zijn? Bereken het hier volgens uw persoonlijke achtergrond.