HomeVoordelig lenenHet EnergiePrestatieCertificaat ontrafeld

Het EnergiePrestatieCertificaat ontrafeld

Elk huis of appartement dat verkocht of verhuurd wordt, moet sinds enige tijd over een EPC beschikken, een energieprestatiecertificaat. Maar wat is zo’n EPC? Wat staat erin? En waarom is het belangrijk?

 

Om alle geheimen van het EPC te ontsluieren, kloppen we aan bij twee energiedeskundigen (respectievelijk uit Wallonië en Vlaanderen) die zo’n certificaat mogen uitreiken: David Bigot van de firma Econologik en Eric Ladang van Elacon.

“Het EPC is een soort ‘paspoort’ van een gebouw, waarin staat hoe zuinig of niet-zuinig dat gebouw met energie omspringt”, steekt David Bigot van wal. “Op het EPC staat een getal dat uitdrukt hoeveel het huis verbruikt in kilowattuur per vierkante meter per jaar. Hoe lager dat getal, hoe beter.”

“Om tot dat getal te komen, houdt het EPC met heel veel parameters rekening”, vult Eric Ladang aan. “We kijken naar de isolatiewaarden van de vloer, de wanden en het dak, het soort beglazing, op welke manier warmte geproduceerd wordt, de sanitaire installatie en warmwaterproductie enzovoort. Al die data worden dan in een softwareprogramma gestopt dat de uiteindelijke waarde op het EPC zal berekenen.”

EPC-score: van A++ tot G

“In Wallonië wordt het getal op het EPC ook nog aangevuld met een letter, een beetje zoals de energielabels van koelkasten en diepvriezers”, zegt Bigot. “Dat gaat van A tot G. Een A duidt op een passiefhuis, een G wil zeggen dat het energieverbruik heel slecht is. Je hebt zelfs A+ en A++: dat zijn huizen die meer energie genereren dan dat ze verbruiken, bijvoorbeeld omdat er zonnepanelen op het dak liggen. Maar een gemiddeld huis in België ligt nu tussen de D en E. Er is dus nog heel wat ruimte voor verbetering.”

Om te berekenen wat een huis ‘verbruikt’ en om te kunnen vergelijken met andere huizen, wordt er uitgegaan van een bepaalde referentiewaarde die voor alle gebouwen dezelfde is. Om ervoor te zorgen dat die referentie overal dezelfde is, moet deze natuurlijk onafhankelijk zijn van de voorkeuren van de bewoners. Sommige mensen hebben graag een binnentemperatuur van 17°, andere van 22°. Zowel in Vlaanderen als Wallonië bekijkt men daarom de hoeveelheid energie die voorhanden moet zijn om een gebouw heel het jaar door (winter en zomer) tot 18° Celsius te verwarmen.

(EPC-)score verbeteren

In alle gewesten is een EPC tien jaar geldig. “Voorlopig is het EPC nog vooral een manier om mensen te sensibiliseren”, legt Ladang uit. “Het geeft kopers en verkopers een idee van de energieprestaties van een gebouw, maar er hangt nog geen verplichting aan vast om ook daadwerkelijk de score te verbeteren. Waarschijnlijk zal dat in de toekomst wel veranderen. Huiseigenaars met een slecht EPC zullen dan verbeterings- en renovatiewerken moeten uitvoeren om hun score op te krikken.”

En welke werken kun je dan best doen om je EPC snel te verbeteren? “Op elk EPC staan niet alleen scores, maar ook gepersonaliseerde aanbevelingen voor de eigenaars van huizen en appartementen”, zegt Ladang. “De algemene stelregel is dat je best eerst het energieverbruik van je woning aanpakt en dan de energieopwekking. Je begint dus met een goede isolatie van je huis, zowel qua vloeren, als muren, als dak. Door te isoleren vermijd je in de winter warmteverliezen, maar in de zomer voorkom je ook een te grote opwarming van je gebouw. Op die manier hoef je, als het buiten heel warm is, niet je toevlucht te zoeken tot bijvoorbeeld een airconditioning. Dat is immers een heel energieverslindende manier om je huis weer af te koelen. Je mag ervan uitgaan dat je met een goede isolatie al snel 25% tot 30% van je energiefactuur kunt uitsparen, dat is dus echt wel een must. Als je dan ook nog eens je verwarmingsinstallatie optimaliseert, mag je op een bijkomende besparing van 15% à 20% rekenen.”

Kosten versus opbrengst

“Het is technisch best mogelijk om een huis met een B-score aan te passen tot een A-score”, zegt Bigot. “Maar de investering die je daarvoor zult moeten doen, zal niet opwegen tegen de kleine winst in energieverbruik. Bij een huis met een heel slechte score, een G bijvoorbeeld, zullen er heel veel en heel grote werken nodig zijn, maar de impact daarvan op het energieverbruik zal enorm zijn en meteen renderen. En dan heeft het wel zin natuurlijk om daar je geld in te steken. Als je als potentiële huizenkoper de keuze hebt tussen twee huizen die evenveel kosten en eentje heeft een B-label en het andere een G, dan is de keuze snel gemaakt. Dan zou ik iedereen aanraden om voor de B te gaan.”

Goed, we weten nu ongeveer wat een EPC is en wat erin staat, maar hoeveel kost het? Qua prijzen ontlopen de gewesten elkaar niet zo gigantisch veel. “Voor een appartement waar je ter plaatse ongeveer een half uur werk aan hebt, moet je rekenen op 150 tot 250 euro”, zegt Bigot. “Een gewoon huis waar je een uur mee bezig bent, kost 300 tot 450 euro.” Die prijzen zijn in Vlaanderen vergelijkbaar, weet Ladang, hoewel in sommige gevallen een prijscorrectie voor een kwalitatief EPC geen slechte zaak zou zijn. “Vanaf januari zijn de inspectieprotocols uitgebreid en kun je als richtprijs ongeveer 200 euro voor een appartement en 340 euro voor een huis voorop stellen.”

Deskundig?

“Ook qua diploma zijn er verschillen in de gewesten”, aldus Ladang. “In Wallonië moet je minstens over een diploma ‘graduaat bouwkunde’ beschikken om EPC’s te mogen uitreiken, in Vlaanderen en Brussel is dat niet zo. Het is jammer om te zeggen, maar echte kwaliteitsgaranties zijn er dan ook niet als je een beroep doet op een EPC-specialist. Je vindt een lijst met deskundigen op de website van het Vlaams Energieagentschap, maar hoe deskundig die mensen zijn... daarin moet je geluk hebben. Ik hoor verhalen van deskundigen die een EPC uitreiken zonder het gebouw te bezoeken, maar gewoon na een telefonisch interview. Zo is het natuurlijk totaal onmogelijk om tot een degelijk EPC te komen.”

Vergelijkende tabel EPC in Vlaanderen - Brussel - Wallonie

Vlaanderen

Brussel

Wallonië

Geldigheid EPC

10 jaar

10 jaar

10 jaar

Opleiding deskundige

Geen minimum, wel slagen in examen. Centraal examen vanaf 2013.

Geen minimum, wel slagen in examen. Centraal examen vanaf 2013.

Minstens graduaat bouwkunde. Bijkomend examen.

Software

Gebaseerd op het Nederlandse programma Builddesk.

Gebaseerd op het Nederlandse programma Builddesk.

Ontwikkeld door Université Louvain-la-Neuve en het WTCB.

Aanbevelingen om energie te besparen

Ja

Ja

Ja

Label

Cijfer: kwh/(m2xjaar)

Cijfer: kwh/(m2xjaar)

Cijfer: kwh/(m2xjaar) en letters (A tot G)

Referentiewaarde voor binnentemperatuur

18° Celsius het hele jaar door

18° Celsius het hele jaar door

18° Celsius het hele jaar door

Met dank aan energiedeskundige Luc Brees