HomeMijn geld beherenHet einde van cash? Niet voor de Belg!

Het einde van cash? Niet voor de Belg!

Mobile banking, Payconiq, contactloos betalen… We doen het meer en meer elektronisch. Maar wil dat zeggen dat biljetten en munten uit onze portemonnee verdwijnen? Niet als het van de Belg afhangt…

Wist u dat de Belg gemiddeld 50 euro op zak heeft? Dat blijkt uit een studie in opdracht van ING.

Elektronische verrichtingen: een stuk eenvoudiger

Betaalsystemen evolueren enorm snel. Het is nooit makkelijker geweest om zonder cash te betalen! De smartphone is intussen het eerste bankkanaal in ons land geworden. De consument kan zijn aankopen betalen via apps, kredietkaarten, debetkaarten, al dan niet contactloos… En België is niet het enige land dat volop van de digitalisering profiteert. Volgens een studie uit 2015 van het Zweedse KTH-Royal Institute of Economy gebeurt nog maar 10% van de betalingen contant.

De Belg houdt nog altijd van cash

Volgens de krant ‘L’Echo’ is het bedrag van geldafhalingen in België vorig jaar voor de eerste keer gedaald. Toch blijft de Belg gehecht aan bankbiljetten. Volgens de studie van ING wil 6 op de 10 Belgen niet dat contant geld afgeschaft wordt. Een Belg kan dan wel enkele dagen zonder cash, maar kleinere bedragen tussen 1 en 10 euro betaalt hij het liefst nog contant. Denk maar aan een koffietje of een middagmaal.

Duitsland en Oostenrijk geven de voorkeur aan cash, Vlaanderen ook

Naast de Belgen betalen ook de Duitsers en Oostenrijkers nog graag contant. Bovendien betaalt bijna één vierde van die laatsten bedragen boven 100 euro cash. In ons land bestaan er trouwens grote verschillen: 58% van de Vlamingen verklaart altijd contant geld bij zich te hebben, tegenover nauwelijks 31% van de Walen en 37% van de Brusselaars.

Het einde van cash: alleen maar voordelen?

Noch de staat noch de banken houden van contant geld. Waarom niet? Voor de staat is het een kwestie van traceerbaarheid. Zonder cash is het immers niet meer mogelijk om in het zwart te werken of om geld wit te wassen. Voor de banken is het dan weer een kwestie van veiligheid: er is geen reden om in te breken als er geen cash in de kantoren aanwezig is! Cybercriminaliteit geeft echter wel een deuk aan het vertrouwen van de consument in elektronische betaalsystemen.

Elektronische verrichtingen hebben zeker nog mooie dagen voor de boeg. Maar dat geldt ook voor contant geld. Muntstukken en biljetten zullen nog niet zo snel uit onze portemonnee verdwijnen…

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tal van tips en informatie over sparen, lenen en beleggen.