HomeMijn geld beherenHet ‘einde’ van Windows XP: opgepast!

Het ‘einde’ van Windows XP: opgepast!

Microsoft heeft onlangs aangekondigd dat ze vanaf 8 april geen veiligheidsupdates meer doet voor Windows XP. Welk risico loopt u? Kunt u uw pc banking na die datum blijven gebruiken met XP?

Hoewel de aankondiging van Microsoft niet totaal onverwacht kwam, heeft ze toch wereldwijd belangrijke gevolgen. Bijna één op drie gebruikt nog Windows XP.

“Maar mijn pc werkt nog perfect…”

Uw computer blijft natuurlijk werken, maar… Vermits Microsoft geen veiligheidsupdates meer uitbrengt, wordt het almaar riskanter om hem te blijven gebruiken.

Ondanks de constante verbeteringen aangebracht door Microsoft, hebben Windows XP pc’s een infectiepercentage dat vijf keer hoger ligt dan Windows 8 pc’s. Dat recente besturingssysteem maakt volop gebruik van de laatste evoluties op veiligheidsvlak. Het risico is dus reëel. De mogelijkheid om nieuwe veiligheidslekken te ontdekken, die niet meer opgelost worden door Microsoft, maakt van uw computer een geliefkoosd doelwit voor hackers.

“Mag ik nog online betalen?”

Bij voorkeur niet!

Pc banking systemen beveiligen de informaticasystemen van de bank, evenals de uitwisselingen tussen uw bank en uw computer. U kunt dus uw bankverrichtingen in alle veiligheid uitvoeren zolang uw computer veilig is. Spijtig genoeg kan geen enkele bank uw pc in uw plaats beveiligen. Het is dus onmogelijk de veiligheid van uw bankverrichtingen te garanderen, als uw computer niet voldoende beveiligd is.

Als een hacker erin slaagt om de zwakke plekken van Windows XP te misbruiken en om binnen te dringen in uw computersysteem, kan zelfs een antivirus niets doen. Het is dus onmogelijk om de veiligheid van uw online verrichtingen te verzekeren.

“Online betalen via Windows XP kan heel snel heel riskant worden”, bevestigt Olivier Bogaert, woordvoerder van Computer Crime Unit.

De banken nemen dat probleem heel ernstig. Het is zelfs mogelijk dat ze in de nabije toekomst de toegang tot hun online diensten verbieden aan gebruikers van Windows XP. En dat om hun klanten te beschermen.

Wat is de oplossing?

Het enige dat u kunt doen, is een recentere versie van uw besturingssysteem installeren of een nieuwe computer kopen. Uw pc banking is trouwens niet de enige toepassing die gehackt kan worden. Als u regelmatig online koopt, loopt u ook het gevaar dat een hacker uw gegevens onderschept.