HomeSlim sparenHeeft de taxshift impact op mijn spaarrekening?

Heeft de taxshift impact op mijn spaarrekening?

De laatste weken wordt er veel gesproken over de taxshift. Ik begrijp het fijne er niet van. Ik wil vooral weten wat er met mijn spaarrekening gebeurt. Kunt u mij helpen? (Lien, 30 jaar)

Wees gerust. De taxshift verandert niets aan de fiscale behandeling van de intresten die u op uw spaarrekening krijgt.

Dezelfde vrijstelling en roerende voorheffing

De eerste schijf van intresten blijft vrijgesteld van roerende voorheffing. Die schijf bedraagt 1.880 euro voor de intresten ontvangen in 2015. Als u minder krijgt, verandert er dus niets voor u. Opgelet: die limiet geldt voor al uw spaarrekeningen.

Krijgt u meer intresten? Dan verandert er ook niets. De regering behoudt de roerende voorheffing van 15%.

Welk bedrag zet u maximaal op uw spaarrekening?

U vraagt zich af hoeveel u maximaal op uw spaarrekening mag zetten om geen roerende voorheffing te moeten betalen? Daarvoor bestaat er een eenvoudige formule: deel het bedrag van de vrijstelling (1.880 euro) door de decimale intrestvoet van uw spaarrekening.

Bijvoorbeeld: als uw spaarrekening jaarlijks 0,40% aan intresten opbrengt, kunt u er in 2016 maximaal 470.000 euro op zetten (1.880 euro/0,004 = 470.000 euro).

Het gaat om een berekening bij benadering. U moet dat bedrag in één keer op 1 januari 2016 op uw spaarrekening zetten en er niet meer aankomen tot het einde van het jaar.

Stel uw vraagBekijk alle vragen