HomeMijn geld beherenHandtas of rugzak gestolen! Wat nu?

Handtas of rugzak gestolen! Wat nu?

Oh, nee! Uw spullen zijn gestolen! De nachtmerrie van iedereen. Zeker als het op vakantie gebeurt. Wat moet u doen?

U bent aan het genieten van een glaasje rosé op een terras in het zuiden van Spanje. Uw vakantie lijkt idyllisch tot… uw handtas of rugzak plots verdwijnt. Ai ai. U denkt in sneltempo aan alles wat erin zat: uw gsm, geld, portefeuille, bankkaarten, identiteitskaart, fototoestel…Vloeken kan dan wel uw eerste reactie zijn. Probeer vooral het hoofd koel te houden. Want hoe vervelend het ook is, een oplossing is er altijd.

 

Wat te doen bij diefstal?

Dikwijls weet u in zo’n situatie niet meteen hoe u eraan moet beginnen. Wel, we zetten het eventjes op een rijtje voor u.

 1. Ga eerst en vooral na of u uw tas niet per ongeluk ergens hebt vergeten. Welke winkel bent u het laatst binnengestapt? Wanneer hebt u uw tas voor het laatst gezien? Pols ook even bij uw vrienden of familieleden die u daar omringen.
 1. Is uw tas of portefeuille gestolen? Probeer zo snel mogelijk de spullen, die u erin zaten, in kaart te brengen. Maak een checklist en bepaal de prioriteit van de gestolen voorwerpen. Het is bijvoorbeeld belangrijker om uw identiteitskaart en bankkaarten te blokkeren dan om uw trein- of busabonnement opnieuw aan te vragen.
 1. Bent u ook uw bank- of kredietkaart kwijt? Bel dan onmiddellijk naar Card Stop: 0032 70 344 344, de klok rond bereikbaar. Zij blokkeren gratis uw kaart en regelen de aanmaak van een nieuwe met uw bank.
 1. Ga naar het dichtstbijzijnde politiekantoor om aangifte te doen. U krijgt daar een attest ter vervanging van uw identiteitskaart en rijbewijs. Neem een pasfoto mee! Ga nadien met het attest naar het consulaat of de Belgische ambassade. Vergeet ook hier niet twee pasfoto’s mee te nemen.
 1. Bel naar DOC STOP om uw identiteitskaart te blokkeren. Ze zijn de klok rond bereikbaar: in België op het nummer 00800 2123 2123 of vanuit het buitenland op 0032 2 518 21 23. Zo kan niemand elektronische handtekeningen in uw naam uitvoeren en wordt fraude bijna onmogelijk.
 1. Hebt u een gsm-abonnement? Bel dan onmiddellijk naar de klantendienst van uw gsm-operator om uw abonnement te laten blokkeren. Zo kan niemand meer met uw gsm bellen.

Beveiligingstip: wist u dat u in sommige gsm’s kunt instellen dat alleen uw eigen simkaart erop werkt?

 1. Werden uw huissleutels ook gestolen? Wees dan zeker dat uw adres nergens op staat. Was dat toch het geval? Laat dan uw sloten vervangen. U zou toch ook niet willen dat er plots een dief in uw woonkamer staat?

Geef dieven geen kans!

Neem deze voorzorgsmaatregelen:

 • Laat uw spullen nooit onbewaakt achter. Zet uw tas ook niet op de passagierszetel als u met de auto rijdt. Aan een rood licht gaat een handige dief er gemakkelijk vandoor met uw spullen.
 • Neem weinig cash mee. Hoe minder u bij hebt, hoe minder u kunt verliezen. Hebt u geen andere keuze, draag het geld dan op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een buidelzakje.
 • Bewaar pincodes nooit in uw gsm, agenda of op een briefje in uw portefeuille. Hetzelfde geldt voor uw thuisadres. Zodra ze uw sleutels hebben, kunnen ze bij u binnen.
 • Haalt u geld af aan een geldautomaat? Bedek dan altijd het toetsenbord als u uw pincode ingeeft. Let op eventuele gluurders of verdachte personen en steek het geld zo snel mogelijk weg.
 • Neem kopieën van uw belangrijke documenten (identiteitskaart, vliegticket, bankkaarten,…). Scan ze ook in en stuur ze door naar uw e-mailadres. Dan kunt u eraan wanneer u wilt.
 • Laat de spullen thuis die u niet nodig hebt. Zo draagt u geen nutteloos gewicht mee en bent u minder geneigd uw tas even neer te zetten.
 • Sluit uw tas altijd goed af. Koop dus er dus eentje met een rits of draag ze met de sluiting tegen uw lichaam.
 • Wandel altijd door goed verlichte straten, liefst niet alleen.

En last but not least: laat uw vakantie niet verpesten door een gestolen handtas. Uiteindelijk zijn dat niet de momenten die u achteraf koestert. Zet het van u af en… geniet!