HomeMijn geld beherenHaal alles uit uw elektronische identiteitskaart

Haal alles uit uw elektronische identiteitskaart

Uw elektronische identiteitskaart (eID) dient niet meer alleen om uw identiteit te bewijzen of om de grens over te steken. Dankzij de ingebouwde chip kunt u ze ook gebruiken voor verschillende online diensten die uw leven makkelijker maken.

Hieronder enkele handige tips.

Tax-on-web laat meer en meer van zich horen. In enkele kliks vult u uw belastingaangifte in en verstuurt u ze elektronisch.

Dankzij MyPension bekijkt u uw pensioendossier en uw betalingen. Loontrekkenden kunnen ook online een dossier aanvragen.

Met MyRent  kunnen huurders en verhuurders met een eID een correct huurcontract opstellen. Na het ondertekenen ervan kunnen ze het direct naar de gemeente sturen zonder dat ze zich moeten verplaatsen.

Sign.belgium.be is de toepassing waarmee u elektronisch documenten ondertekent met behulp van een eID. U maakt een document aan in pdf-formaat. De toepassing voegt er een persoonlijke handtekening aan toe, waarvan de integriteit gegarandeerd wordt. Dat systeem is internationaal erkend.

Bij sommige banken kunt zelfs u uw eID –kaart gebruiken om u te identificeren voor het internetbankieren.

Jobstudenten kennen ongetwijfeld het platform Student@work-50days. Daar kunnen zij het aantal gewerkte dagen raadplegen, een attest afdrukken… Zo houden ze gemakkelijk het quotum van 50 werkdagen bij waarvoor ze recht hebben op een vermindering van sociale lasten.

Wilt u een klein vergrijp melden? Dat kan via Police-on-Web. U kunt de diefstal van een fiets of scooter online aangeven dankzij uw elektronische identiteitskaart. Die dienst zorgt er ook voor dat uw woning in de gaten gehouden wordt tijdens uw vakantie.

Maar ook…
Uw identiteitskaart kan ook dienen als bibliotheekkaart, identiteitsbewijs voor uw online aankopen, de reservatie van een hotel, voor de aankoop van treinbiljetten, om een geboorte aan te geven

Er zijn al veel mogelijkheden en er zullen er almaar meer bijkomen. Maak er dus na al gebruik van. Neem eens een kijkje op http://www.my.belgium.be en http://eid.belgium.be/nl/. Daar vindt u alle bestaande diensten. En ook de kenmerken van de kaartlezers geschikt voor de eID.