HomeSlim sparenGoedkoper op vakantie: vroeg boeken of toch voor een lastminutereis gaan?

Goedkoper op vakantie: vroeg boeken of toch voor een lastminutereis gaan?

Met alles wat er bij een vakantie komt kijken, zijn er heel wat puntjes waarop financieel beknibbeld kan worden. Eén van de doorslaggevende elementen is het moment waarop u uw vakantie boekt. Kunt u best ver vooruit kijken of wacht u beter tot het laatste moment?

Om te weten welke strategie het best bij uw situatie past, kijkt u eerst en vooral naar het feit of u al dan niet gebonden bent aan bepaalde periodes zoals schoolvakanties of het bouwverlof. Is het antwoord daarop ja, dan is vroeg boeken zeker aangeraden. Kunt u vakantie nemen wanneer u wilt? Dan is de optie om voor een lastminutevakantie te gaan wellicht meer iets voor u.

Waarom vroeg boeken?

Vroeg boeken brengt een aantal voordelen met zich mee, zeker als u met het hele gezin op reis vertrekt. Financieel kan het een aardige opsteker zijn, omdat veel spelers op de markt met vroegboekkortingen zwaaien. Bovendien hebt u de zekerheid dat iedereen mee kan. En hebt u de vrijheid en het plezier van het kiezen. Daar komt dan wel wat meer zoek- en vergelijkwerk bij kijken. Het ideale moment om te beginnen boeken? Voor een vakantie binnen Europa boekt u beter 4 à 5 maanden van tevoren. Als u naar een ander continent trekt, begint u beter minstens 9 maanden van tevoren met de voorbereiding van uw reis.

Waarom wachten tot het laatste moment?

Voor een lastminutereis kiezen is meestal eerder geschikt voor een kleiner reisgezelschap wegens het iets beperktere aanbod. Dat betekent meteen ook dat kieskeurigheid niet aan de orde is. Al kan dat voor sommigen natuurlijk de keuzestress verminderen of gewoonweg een fijne verrassing betekenen. Omdat touroperators hun vluchten en kamers het liefst zo goed mogelijk gevuld zien, vallen er soms echte koopjes te rapen. Daar staat dan weer tegenover dat lastminuteboekingen nooit gegarandeerd goedkoop zijn. Integendeel: na een lange periode van somber weer is er dikwijls een stormloop op tripjes naar de zon. Dat creëert dan schaarste, waardoor de prijzen opeens de hoogte in durven te schieten.

Geldbesparende boekingstips voor vroeg- én laatboekers

Of u nu vroeg of laat boekt, volgende gouden tips zullen u mogelijk heel wat bankrekeningpijn besparen:

  • Kunt u reis en verblijf niet splitsen? Natuurlijk is het aangenaam en praktisch om in één klik zowel vliegtuig als hotel te boeken via een touroperator. Maar controleer toch even of het niet goedkoper uitkomt om de twee afzonderlijk te regelen. 
  • Kijk en vergelijk! Niet iedere touroperator geeft dezelfde (vroegboek)korting. Even rondkijken kan u al meteen een hoop geld besparen. Ook als u zelf aan de slag gaat, is vergelijken een must. Dankzij websites als www.goedkopevliegtuigtickets.be en www.booking.com ziet u in één oogopslag waar u de beste prijzen vindt voor uw droomreis. Of neem gerust een kijkje op Kayak, Opodo, ebookers, of andere vergelijkende websites. Opgelet: sommige sites verhogen kunstmatig hun prijzen als u voor de tweede of derde keer terugkeert, om u een gevoel van schaarste te geven en dus sneller te doen toehappen. Dat valt eenvoudig te omzeilen door de instelling van uw browser aan te passen.
  • Boek niet in het weekend. De meeste mensen boeken hun vakantie in het weekend, omdat ze dan over het meeste tijd beschikken. Daar spelen aanbieders gretig op in, door prijzen hoger te leggen dan op weekdagen. Het ideale moment om uw reis te boeken blijkt dinsdagmiddag te zijn. Sla uw slag!
  • Vlieg niet in het weekend. Tijdens weekends is het op luchthavens stukken drukker dan op weekdagen. En ook dat heeft invloed op de prijs van vliegtickets. Op weekdagen vliegen is dus budgettair stukken interessanter. Hou daarmee rekening bij het plannen en boeken van uw vakantie.
  • Probeer meerdere luchthavens. Natuurlijk is het makkelijk om vanuit Zaventem of Charleroi te vliegen. Maar misschien zijn vluchten vanuit Schiphol, Düsseldorf of Parijs wel goedkoper? Of waarom niet vanuit een regionale luchthaven als Antwerpen, Oostende of Luik?

Wat u ook doet en waar u ook gaat: geniet er vooral van!