HomeMijn geld beherenGoedkoper op reis: budgetvriendelijke bestemmingen

Goedkoper op reis: budgetvriendelijke bestemmingen

We willen het allemaal: zo weinig mogelijk geld uitgeven en toch het meeste uit onze vakantie halen. We kennen de bekendste tips om de vakantiekosten te drukken: ga buiten het seizoen op vakantie, vertrek niet in het weekend… Maar misschien had u er nog niet aan gedacht dat u ook op het niveau van uw bestemming veel kunt uitsparen.

Vaak lijken verdere reizen of reizen met het vliegtuig duurder dan dichterbij met de auto op vakantie gaan. Langer dan 2 weken op reis gaan staat voor velen synoniem met te duur of onbetaalbaar. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Als u uw bestemming slim kiest, kunt u vaak even veel spenderen voor een verdere reis van 3 weken dan voor 10 dagen in Frankrijk of Italië. 

Het feit dat het leven op sommige bestemmingen ver van huis veel goedkoper is, compenseert de hogere reiskosten. U geeft dan namelijk tijdens uw vakantie even veel of zelfs minder uit aan eten en activiteiten dan in België.

Wij geven u graag enkele goedkope, maar toch bijzondere bestemmingen mee die op dat vlak de moeite waard kunnen zijn. Bijkomend voordeel: als u kiest voor een atypische of minder populaire vakantiebestemming, komt het niet alleen veel goedkoper uit, maar kunt u ook genieten van unieke en authentieke plekjes die niet platbezocht zijn door toeristen. 

Dicht bij huis

De Balkan

Op het Balkanschiereiland bevinden zich enkele van de goedkoopste landen van Europa. De Balkan is bovendien een stukje Europa dat nog veel ongerepte en onontdekte natuurgebieden omvat. 

Enkele favorieten zijn:

  • Montenegro in de hoofdstad Podgorica ontdekt u het rijke, culturele erfgoed waar u zowel Romeinse villa’s als orthodoxe kloosters, katholieke kerken en elegante moskeeën in het straatbeeld ziet. Buiten de stad geniet u van wondermooie bergen en meren, adembenemende stranden en leent de prachtige natuur zich voor sporten zoals hiken, mountainbiken en kajakken. En als u goed oplet, spot u misschien wel een wolf of beer.
  • Bulgarije: bedenk dat hoe verder u naar het oosten van Bulgarije reist, hoe goedkoper het wordt. Bulgarije grenst in het oosten aan de Zwarte Zee. Door de vele hotels aan de kust is het land zeker geschikt voor een strandvakantie. Maar Bulgarije heeft meer te bieden dan dat. Verschillende monumenten en locaties hebben een plek gekregen op de werelderfgoedlijst van Unesco, zoals het badstadje Nessebar, het Nationale Park Pirin of het Rilaklooster in het Rilagebergte.
  • Kroatië: Kroatië is de laatste tien jaar uitgegroeid tot een van de populairste landen om te bezoeken in Europa. Vooral zonliefhebbers weten de prachtige Dalmatische kust met parelwitte stranden te appreciëren. Cultuurliefhebbers komen er aan hun trekken in de oude, compleet ommuurde vestingstad Dubrovnik die op de Unesco-werelderfgoedlijst staat en ook wel de ‘Parel aan de Adriatische Zee’ wordt genoemd. Daarnaast zijn ook de prachtige Plitvice-meren, die beschouwd worden als één van mooiste natuurwonderen van Europa, niet te missen.

De Baltische staten

Bent u niet echt een natuurliefhebber en verkiest u eerder een budgetvriendelijke citytrip? Dan vormen de Baltische staten een goed alternatief voor een unieke en hippe citytrip.

  • Vilnius: haar historische binnenstad is een verzameling van kronkelende, kleine straatjes en gotische gebouwen. Niet alleen is Vilnius de goedkoopste bestemming van Europa, maar biedt de Litouwse hoofdstad ook een aangename mix tussen cultuur, gastronomie en shopping.
  • Riga: om maar even een vergelijking te maken: twee keer overnachten in een hotel in Riga kost even veel als één ritje maken in de Londen Eye. De hoofdstad van Letland staat dan ook op de derde plaats van goedkope vakantiebestemmingen in Europa. Een voordeel van de oude stadskern: u kunt er zich verplaatsen met de benenwagen en een gratis toer door de stad doen met locals!
  • Tallinn: het budgetvriendelijke Tallinn is een echte sprookjesstad en daarmee één van de best bewaarde geheimen van Europa. In de ruim duizend jaar oude hoofdstad van Estland waant u zich net in een middeleeuws openluchtmuseum!

Buiten Europa

Hebt u toch meer budget voor vliegtickets en wilt u liever buiten Europa reizen? Dan is Zuidoost-Azië de goedkoopste keuze. Hoewel u daar hogere reiskosten moet rekenen dan voor een reis binnen Europa, zullen de globale kosten minder hoog uitvallen doordat u ter plaatse heel voordelig kunt reizen.

  • Zuidoost-Azië: het feit dat u in landen zoals Vietnam, Cambodja, Laos of Thailand kunt overnachten voor een paar euro en er lekker eet voor ongeveer hetzelfde bedrag maakt uw vakantie zo goedkoop dat u zich soms zelfs schuldig zou voelen om zo weinig te betalen. Het zuidoosten van Azië is de perfecte bestemming voor wie een exotische reis wil maken met een beperkt budget.

De regio is vooral populair bij backpackers, maar ook bij vakantiegangers die van vijfsterren-luxe houden zonder dat er een heel duur prijskaartje aan hoeft te hangen. Dat type vakantie vraagt wel iets meer voorbereiding. Als u de tijd neemt om zelf uw route en accommodaties uit te stippelen, komt dat nog eens veel goedkoper uit dan een georganiseerde reis via een reisbureau.