HomeSlim sparenGoedkoop reizen, hoe doe je dat?

Goedkoop reizen, hoe doe je dat?

U wilt zo graag op vakantie vertrekken, maar uw budget laat geen extraatjes toe. Geen paniek. We geven u tips om de kostprijs zo laag mogelijk te houden.

Om op reis te gaan bereidt u zich beter goed voor. Leg de kaarten dus op tafel, schenk u een lekkere kop koffie en neem een koekje. Want nu is het tijd om een goedkope vakantie uit te dokteren. Maar hoe begint u eraan? Laten we beginnen bij het begin:

1. Maak een vakantieplan

Een goedkope vakantie start met een goed vakantieplan. Want als u te laat boekt, bestaat de kans dat u met dure prijzen kampt. Ga tijdig na wat voor vakantie u wilt, waar naartoe en hoe u dat zult doen. Zelfs belangrijker nog: wat is uw budget?

2. Kies uw bestemming

Sommige bestemmingen zijn duurder dan andere. Een reis naar Zuid-Amerika valt niet te vergelijken met een vakantie in het noorden van Frankrijk. Autovakanties zijn dikwijls goedkoper dan vliegvakanties. Ga ook na of het leven op uw bestemming duur is. Eenzelfde product kost wel vijf keer meer in Australië dan in Thailand. Wees creatief. Ga eens naar het minder toeristische Albanië of naar de kust van Montenegro. Of wat dacht u van een vakantie in eigen land? U hebt vast nog niet alle frivole hoekjes van België ontdekt.

Bepaal het soort vakantie

Hoeveel geld u op tafel moet neerleggen, hangt nauw samen met het soort vakantie dat u voor ogen hebt. Wilt u met de rugzak rondtrekken om de wereld te verkennen? Of geniet u liever van een zwembad met zicht op zee? Vertrekt u met de caravan? Of logeert u in een bed & breakfast? Het ene is veel duurder dan het andere. Leuk om eens te doen wat u nooit eerder gedaan hebt.

Uw vakantie boeken

Om uw vakantie aan een zo laag mogelijke prijs te boeken, zijn deze tips zeker handig:

  • Huur een volledige week

Als u een midweek boekt, komt dat dikwijls duurder uit. Voor een volle week krijgt u meestal een prijsje. De reden? Voor de reisorganisator is het moeilijker het weekend apart te verhuren.

  • Surf naar de website van het hotel

Boeken via een boekingssite is heel makkelijk. Maar is dat wel de goedkoopste optie? Een gouden tip: hebt u uw favoriet hotel gevonden? Ga dan zeker eens op de officiële website van dat hotel kijken. Rechtstreeks boeken is dikwijls voordeliger.

  • Boek dinsdagmiddag

Vertrekt u met het vliegtuig? Boek uw vlucht dan liever niet in het weekend. Omdat veel mensen dan boeken, passen reisorganisaties hun prijzen na het weekend aan. Volgens de Consumentenbond is dinsdagmiddag boeken het voordeligste. Ziezo, nu weet u wat te doen tijdens uw lunch dinsdagmiddag.

  • Boek heel vroeg of heel laat

Dit wist u misschien al langer: ofwel reserveert u uw slaapplaats lang van tevoren, ofwel doet u het last minute. Dat blijkt het goedkoopste te zijn. Beide hebben voor- en nadelen. U geniet van vroegboekkortingen en u hebt nog keuze genoeg. Of u zoekt naar lastminutevakanties die meestal goedkoper zijn, maar veel minder keuze aanbieden.

  • Vertrek buiten het weekend

Wie vertrekt in de week op reis? Bijna niemand. De meeste mensen nemen een week of twee vakantie en reizen in het weekend. Conclusie: vluchten zijn duurder en met de auto staat u gegarandeerd in de file. Goed om daar eens over na te denken.

  • Boek nooit tijdens het hoogseizoen

Hoogseizoen staat gelijk aan hoge prijzen, een bom toeristen en massale drukte. Vermijd die topmaanden dus zo veel mogelijk. Het bespaart u geld en u komt écht tot rust.

Bespaar op uw overnachtingen

  • Vergelijk prijzen

Vergelijk de prijzen van verschillende boekingssites wereldwijd van het hotel waarin u wilt overnachten. Zo bent u altijd zeker van de beste prijs. Surf daarvoor naar www.hotelscombined.be of www.hotelvergelijk.com

  • Overnacht buiten het centrum

Overnachten in het centrum kost beduidend meer. Boek iets verder weg en neem het openbaar vervoer om het stadscentrum te bezoeken.

  • Ontbijt elders

Het is niet onoverkomelijk dat hotels woekerprijzen voor hun ontbijt vragen. Waarom dan niet op verkenning gaan in de stad? U vindt er vast een pittoresk ontbijtbarretje. Of picknick in het park. Geloof ons, u zult het geweldig vinden.