HomeMijn geld beherenGoedkoop op vakantie: word housesitter/woningoppasser

Goedkoop op vakantie: word housesitter/woningoppasser

Wilt u graag even weg tijdens uw vakantie, maar laat uw budget het eigenlijk niet toe? Voor alles is er een oplossing! Als een vakantie in eigen land u wel aanstaat, overweeg dan om voor een tijdje woningoppas te spelen. Een uiterst goedkope manier om nieuwe plekjes te ontdekken.

Door u kandidaat te stellen als housesitter/woningoppas, komt u ongetwijfeld op plekjes waar u nog veel te ontdekken hebt. Afhankelijk van het netwerk waarin u actief wordt (zie verder), hebt u de vrijheid om te bepalen waar u naartoe trekt. Alles hangt natuurlijk af van de beschikbaarheden van het moment. Housesitters worden voornamelijk gezocht door mensen die zelf naar het buitenland trekken. En of ze nu echt op vakantie gaan of weg zijn voor zakelijke redenen: niemand laat graag zijn of haar huis onbewaakt achter. Ideaal voor iemand die genoeg tijd heeft, maar niet over het budget beschikt om zelf te vertrekken!

Wat houdt housesitting in? 

In essentie komt het erop neer dat de housesitter tijdens de afwezigheid van de bewoners het huis bewoont en het als een goede huisvader de nodige zorgen geeft.

Wat kan er onder meer van u verlangd worden?

  • Zorg en gezelschap voor de huisdieren en kamerplanten
  • De tuin onderhouden
  • De post bijhouden of nasturen

Het is niet de bedoeling dat u herstellingen of verbeteringen aan het huis doet.

Housesitting is gebaseerd op het ruilprincipe. U kunt voor uw diensten dus geen geld vragen. Wat u dan wel krijgt? U logeert gratis in een totaal nieuwe omgeving, meestal in een riant en comfortabel huis en u hebt voldoende tijd om de omgeving te verkennen.

Hoe wordt u housesitter? 

Als u nog geen ervaring hebt, is het geen slecht idee om te beginnen bij iemand die u kent. Er is vast een vriend, familielid of kennis die binnenkort vertrekt en mogelijk een housesitter wil. Door op die manier een teen in het water te steken, leert u al snel wat housesitting allemaal inhoudt. Bovendien hebt u zo meteen een referentie op zak als u effectief als housesitter actief wordt.

Als u zich aansluit bij een netwerk, moet u een profiel opstellen. Leg daarin voldoende enthousiasme aan de dag en wees specifiek over wat u (niet) wilt of kunt:

  • Ervaring: lijst uw eerdere ervaring(en) op, eventueel met referenties van mensen uit hetzelfde netwerk
  • Huisdieren: bent u een dierenliefhebber? Zo ja, zijn daar uitzonderingen op? Hebt u allergieën of fobieën?
  • Specialiteiten: spreekt u de taal van de streek? Hebt u (geen) groene vingers?

Eens u aan de slag bent, is het een kwestie van alles goed in de gaten te houden. Want zoals bij vele zaken in het leven geldt ook hier: eerst komen, eerst malen. Update uw referenties ook naarmate u meer ervaring hebt. Dat boezemt vertrouwen in. En betrouwbare housesitters zullen sneller gevraagd worden.

Hoe wordt u een GOEDE housesitter? 

Natuurlijk wilt u zelf wat genieten van uw vrije tijd als u op een woning past. Maar als housesitter hebt u enkele verantwoordelijkheden en die moet u uiteraard serieus nemen.

  • Draag zorg voor de woning alsof het de uwe is.
  • Volg de instructies van de bewoners goed op.
  • Wees voorbereid op onverwachte situaties en spring er verstandig mee om. Hou contactgegevens bij de hand en wees open en eerlijk met de bewoners.

Probeer, indien mogelijk, ook altijd even een bezoekje van tevoren te regelen om de omgeving en de bewoners te leren kennen. Zoals bij alles is een goede voorbereiding essentieel voor een geslaagd verblijf.

Geïnteresseerd? Zet dan uw speurneus op op Google of neem een kijkje op Woningoppas, Voor-Elkaar, HolidayLink of Pawshake.

Succes alvast!