HomeSlim sparenGoedkoop op reis: de voorbereiding

Goedkoop op reis: de voorbereiding

Om goedkoop op reis te gaan, moet u uw trip goed voorbereiden om geld te besparen. Lees hier waaraan u moet denken.

Geld uitgeven voor uw reis is altijd heel makkelijk. Maar geld besparen daarentegen… u moet er al van tevoren aan denken. Bereid uw reis dus goed voor. En met deze tips beperkt u uw kosten zeker tot een minimum.

Plannen, plannen, plannen

 • Stel een paklijst samen

Maak op tijd een lijst van uw reisbenodigdheden. Want wat u vergeet, moet u in het buitenland opnieuw kopen. Nutteloze kosten als u het ons vraagt.

 • Leen van vrienden of familie

Vraag eens rond in uw vriendenkring of ze geen reisgidsen hebben liggen. Zo hoeft u ze zelf niet te kopen. Dikwijls gebruikt u ze toch maar een paar keer in uw leven.

 • Regel uw reis zelf

Uw reis in handen geven van reisorganisaties heeft altijd een prijs. Hoewel ze u de reis aanbieden als één totaalpakket, zijn de werkuren die ze eraan besteden niet gratis. En die kostprijs zit natuurlijk mee in dat pakket. Steek uw reis zelf in elkaar. Dat is goedkoper.

 • Neem uw reisverzekering onder de loep

Vertrekt u maar voor een weekje of blijft u twee maanden weg? De ene verzekering is de andere niet. De geschikte reisverzekering vinden vraagt een beetje moeite, maar het loont. Ga ook na of u niet dubbel verzekerd bent. Zo zit soms ook al een reisverzekering voor u en uw partner inbegrepen in uw autoverzekering.

Met de auto?

 • Controleer uw bandenspanning

Neemt u veel bagage of passagiers mee? Zorg er dan voor dat uw autobanden wat extra opgepompt zijn. Rijden met een lage bandenspanning vergroot niet alleen de kans op een klapband, het verbruikt ook meer. U vindt de juiste bandenspanning op een zelfklever in de tankklep, op de zijkant van de chauffeursdeur en in uw instructieboekje.

 • Laat uw auto onderhouden

Wees er zeker van dat uw auto in orde is voor uw vertrek. Dan bent u gerust. Als er in het buitenland iets voorvalt, is dat moeilijker op te lossen en betaalt u er waarschijnlijk ook meer voor. Denk aan repatriëringskosten voor de auto, een band die u opnieuw moet kopen na een klapband,… Eigenlijk moet u er altijd voor zorgen dat uw auto tijdig op onderhoud gaat. Het bespaart u heel wat problemen en geld.

 • Maak zelf uw lunchpakket

U hebt vast ook al gemerkt dat eten in een wegrestaurant erg prijzig kan zijn. Ook voedsel of drank kopen in een tankstation kan behoorlijk tegenvallen. Bespaar dus op uw eten en neem zelf een lunchpakket mee voor onderweg.

 • Dokter tolvrije wegen uit

Soms moet u betalen voor autosnelwegen in het buitenland. Ga vooraf na of dat het geval is. Zo ja, kijk dan welke alternatieve routes er bestaan. Let er wel op dat u waarschijnlijk langer onderweg bent. Ach ja, onderweg zijn is ook al een beetje vakantie, niet?

Of met het vliegtuig?

 • Laat u naar de luchthaven brengen

Kent u iemand die u naar de luchthaven kan brengen? Vraag het zeker na. Anders moet u een taxi, parking of openbaar vervoer betalen. En wilden we net geen low cost vakantie?

 • Bekijk de alternatieven

Als niemand u naar de luchthaven kan brengen, hebt u nog een paar alternatieven. De prijs ervan kan erg verschillen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een pendeldienst. Als u toch met uw auto gaat, moet u weten dat er verschillende parkeertarieven bestaan. Hoe dichter bij de vertrekhal, hoe duurder. Vergelijk die kosten met die van een taxi. Misschien valt een taxi toch goedkoper uit…

 • Eet geen vliegtuigmaaltijden

Eet en drink alleen wat u gratis krijgt. Op korte vluchten betaalt u soms  woekerprijzen voor een snack of een drankje.

 • Respecteer het maximale gewicht van uw bagage

Goed dat u low budget vliegt. Maar neem dan ook niet te veel bagage mee. Bij haast elke vliegtuigmaatschappij mag u maar een maximaal toegelaten bagagegewicht meenemen. Overschrijdt u die grens, dan betaalt u heel wat geld. Zet uw koffer dus eerst even op de weegschaal voor u richting luchthaven vertrekt. En denk eraan dat ze misschien vol souvenirs zit als u terugkomt. Zorg ervoor dat er nog wat plaats is en vermijd zo bijkomende kosten bij uw terugkeer.

 • Ga op tijd naar de luchthaven

Als algemene geldt dat u minstens een uur op voorhand op de luchthaven moet zijn. Hou dus rekening met eventuele files op de weg of problemen met het openbaar vervoer. Uw vlucht missen betekent dat u uw ticket dubbel moet betalen. En u verkort er uw verblijf mee. Op tijd vertrekken is de boodschap!