HomeSlim sparenGoedkoop op kot

Goedkoop op kot

Het nieuwe academiejaar gaat bijna van start en dat wil zeggen dat veel studenten weer op kot gaan. Maar hoe doet u dat nu het meest voordelig, op kot leven?

De meeste studenten hebben ondertussen al een kot voor het komende academiejaar, maar dat kot huren is niet de grootste kost. Eind september of begin oktober begint het pas echt: het studentenleven op kot. Hier alvast enkele tips om de kosten zo goed mogelijk te drukken.

  • Als u zelf kookt, spreek dan met andere kotgenoten af om samen te koken. Boodschappen doen voor één persoon is namelijk veel duurder dan voor twee of meer. Plus samen koken, is gewoon veel gezelliger.
  • Bent u geen keukenprins of –prinses, dan kunt u tegen budgetvriendelijk tarief in één van de studentenrestaurants gaan eten.
  • Het allergoedkoopste? Tijdens het weekend bewaarpotjes vullen met wat mama of papa gekookt heeft en dat tijdens de week in de microgolfoven opwarmen. Als u een vriezer op kot hebt, kunt u de voorraad zelfs nog vergroten.
  • Hebt u nog een meubelstuk nodig voor op kot? Hou het dan goedkoop door bij de kringloopwinkel te gaan kijken of surf naar tweedehandssites als www.kapaza.be  of www.2dehands.be. En onthoud: een likje verf kan wonderen doen.
  • Vooraleer u meubels koopt, kunt u beter eens thuis of bij familie op zolder gaan kijken. Vintage meubels zijn hip, toch?
  • Kiest u ervoor om te gaan studeren in het buitenland? Dan kunt u uw kot onderverhuren. Zo staat het niet al te lang leeg en verdient u er iets aan. Zorg wel dat u een goede huurder selecteert en ga niet voor de eerste beste. Bespreek dat vooraf wel goed met uw eigen wettelijke verhuurder, zodat alles administratief in orde is.
  • Met een studentenkaart, jongerenpaspoort of CJP-kaart krijgt u vaak kortingen. Zorg dat u op de hoogte bent van die kortingen en vraag er ook naar. Alle kleine beetjes helpen!
  • De volgende tip geldt niet alleen voor studenten op kot: maak een boodschappenlijstje. Doelloos en met honger of dorst door de supermarkt gaan, zorgt voor een grote rekening aan de kassa. Maak daarom een boodschappenlijstje en probeer er niet van af te wijken.