HomeOndernemenGoed nieuws voor zelfstandigen en kleine ondernemingen: afschaffing van de btw-voorschotten!

Goed nieuws voor zelfstandigen en kleine ondernemingen: afschaffing van de btw-voorschotten!

Dient u elk trimester een btw-aangifte in? Dan hebben we goed nieuws voor u: vanaf april zouden de maandelijkse voorschotten afgeschaft worden. Een woordje uitleg.

Goed nieuws voor kleine ondernemingen en zelfstandigen (natuurlijke personen) onderworpen aan btw. Als u uw btw elk trimester aangeeft, moet u binnenkort geen maandelijkse voorschotten meer storten.

Welke voorschotten?

Elk trimester deelt uw boekhouder na het indienen van uw btw-aangifte mee hoeveel u de volgende twee maanden als voorschot moet betalen. Begin dit jaar is dat bv. voor 20 februari en 20 maart.

Die voorschotten, gelijk aan een derde van de btw die u het vorige trimester verschuldigd was, zijn verplicht. Als u ze niet betaalt, wordt het bedrag verhoogd met laattijdigheidsintresten van 0,80% per maand of bijna 10% per jaar!

En ze worden afgeschaft?

Ja, maar nog niet onmiddellijk. De minister van Financiën heeft aangekondigd dat ze begin april afgeschaft worden. De nodige uitvoerende koninklijke besluiten moeten eerst nog gepubliceerd worden.

Eén voorschot blijft wel bestaan: het decembervoorschot. Dat betreft momenteel alleen maandaangevers, maar wordt uitgebreid naar kwartaalaangevers. Het wordt berekend op de handelingen van het vierde trimester en moet voor 24 december betaald worden.

Neem uw voorzorgen

Het is niet omdat de voorschotten afgeschaft worden dat u geen btw meer moet betalen na het indienen van uw aangifte. Leg dus elke maand een provisie aan. Zo bent u er zeker van dat u over de nodige middelen beschikt op het moment dat u moet betalen.