HomeSlim sparenGevulde spaarrekeningen, blije economie

Gevulde spaarrekeningen, blije economie

De Belgische spaarrekeningen zijn volgens de laatste statistieken goed gevuld. Waarom zet de Belg zijn zuurverdiende centen op spaarrekeningen? Is dat goed of slecht voor onze economie? Wij vroegen het aan Febelfin, de koepelorganisatie van de Belgische banksector.

"Uiteraard heeft de toevloed van gelden op spaardeposito’s bij banken te maken met de crisis: beleggers en spaarders schuwen het risico en kiezen daardoor een veilig oord in de vorm van spaardeposito’s", zegt woordvoerster Pamela Renders. ‘De consumenten zullen dus hun tegoeden (tijdelijk) parkeren op spaarrekeningen, in afwachting van betere tijden. Daarna kunnen ze overstappen naar andere beleggingsformules. Het grote voordeel van spaarrekeningen is immers dat het heel ‘liquide’ instrumenten zijn: de spaarders kunnen op elk moment hun tegoeden opvragen en weer beschikken over hun geld. Voorts zijn de interesttarieven heel laag. Ook voor de beleggingen op lange termijn, bijvoorbeeld voor staatsbons. Dat zorgt er dan weer voor dat spaarders hun spaargelden op korte termijn liever op spaarrekeningen plaatsen."

Pompen

Is dat positief of negatief voor onze economie? Renders is overtuigd van het positieve effect. "De banken beschikken zo immers over middelen waarmee ze kredieten kunnen verstrekken. Het geld op spaardeposito’s wordt immers actief aangewend om de economie, zowel bedrijven, gezinnen als overheden en de economische activiteiten (handel, export, bouw, ondernemingsactiviteiten, investeringen, enz.) te financieren. De laatste 4,5 jaar is er 79 miljard euro bijgekomen op de spaarrekeningen. Over dezelfde periode hebben de Belgische banken ruim 88 miljard euro extra in de Belgische economie gepompt.  Voor elke euro die er extra bijkwam op de spaarrekeningen, is er dus ruim één euro extra aan krediet verleend. Tegelijk zorgt het spaargeld er ook voor dat de banken hun eigen financiële situatie solider kunnen maken (hun eigen liquiditeitspositie wordt er o.a. erdoor verstevigd). Dat straalt positief af op hun mogelijkheden om geld aan te trekken en op hun vermogen om de economie te steunen. Zo komt een positieve kringloop tot stand."