HomeSlim sparenGetuigenis: bijna op pensioen?

Getuigenis: bijna op pensioen?

Binnen iets minder dan twee jaar gaat Jean-Louis met pensioen. Hoe bereidt hij zich erop voor? Welke projecten heeft hij? Een gesprek…

Jean-Louis, kader in een multinational

Jean-Louis, kader in een multinational, heeft beslist vervroegd met pensioen te gaan op zijn 60ste. Die beslissing werd grotendeels ingegeven door de fiscale maatregelen van de regering. “Vanaf 2016 worden de kapitalen van groepsverzekeringen belast aan 20% in plaats van 16,5%. Op het moment dat de regering het altijd maar heeft over langer werken, vind ik die maatregel eerder paradoxaal. Zonder die aanpassing zou ik vast en zeker nog één of twee jaar langer gewerkt hebben.”

Een zorgvuldige voorbereiding

Naast het kapitaal van zijn groepsverzekering, dat zijn werkgever stort als hij 60 wordt, heeft Jean-Louis ook een deel van zijn spaargeld besteed aan de samenstelling van een bijkomend pensioen. Een beslissing die hij in het begin van zijn loopbaan nam. “Op mijn 23ste heb ik wat men indertijd een gemengde levensverzekering noemde, afgesloten”, legt onze gesprekspartner uit. “Dat was toen volledig fiscaal aftrekbaar en daardoor dus heel interessant. Maar ook het veiligheidsaspect sprak me aan. Moest er mij iets overkomen, was de toekomst van mijn echtgenote en onze toekomstige kinderen veilig gesteld door de overlijdensdekking. Bovendien konden we die verzekering ook gebruiken als borg voor een woonlening. Drie uitstekende redenen om een verzekering af te sluiten voor een jonge man boordevol toekomstplannen!”

Pensioensparen? Ja, natuurlijk.

Sinds 15 jaar doet Jean-Louis ook aan pensioensparen. “Natuurlijk wilde ik genieten van het fiscale voordeel. Maar ik wilde ook zeker zijn van een zo comfortabel mogelijk leven na mijn pensioen. Ik wil het kapitaal van al mijn verzekeringen voorzichtig in aandelen van de goede huisvader en in obligaties beleggen en alleen maar van de intresten leven. Naast mijn wettelijk pensioen natuurlijk. Een tijdje geleden heb ik een berekening laten maken door de Rijksdienst voor Pensioenen. Ik heb heel snel een gedetailleerd antwoord gekregen. De schatting van mijn brutopensioen komt min of meer overeen met wat ik verwachtte. Ik wist dat de pensioenen begrensd zijn en dat ik na een loopbaan van 42 jaar recht zou hebben op 42/45 van het maximale bedrag. Mijn inschatting komt redelijk goed overeen met het bedrag dat de dienst me meedeelde.”

Een actief pensioen

Hoewel onze dynamische vijftiger al aan zijn pensioen denkt, is hij niet van plan passief te blijven. “Ik heb heel veel hobby’s, bv. fotografie. Maar ik wil me ook nuttig maken. Tijdens mijn loopbaan heb ik veel ervaring opgedaan op het vlak van overheidsopdrachten. Ik wil die kennis delen met studenten in ingenieurs- of managementrichtingen. Ik heb inderdaad gemerkt dat de opleidingen daarin niet ver genoeg gaan en ik denk dat ik een bescheiden bijdrage kan leveren om die lacune te vullen.”