HomeMijn geld beherenGemeenschappelijke rekening: wel of niet?

Gemeenschappelijke rekening: wel of niet?

Een gemeenschappelijke rekening openen klinkt vrij serieus. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Voor wie is dat nuttig en hoe werkt het?

Een gemeenschappelijke rekening is een bankrekening die door meerdere personen wordt geopend. U hoeft niet eens getrouwd of verwant te zijn. Heel erg handig om samen kosten te delen zoals de elektriciteitsfactuur, de huur van een woning of de dagelijkse boodschappen.

Voor wie en voor wat?

Vaak wordt gedacht dat een gemeenschappelijke rekening alleen bestemd is voor jonge koppels die gaan samenwonen. Niets is minder waar. Ook in andere gevallen kan een gemeenschappelijke rekening interessant zijn.

Bijvoorbeeld:

  • Vrienden die samen een kot of appartement huren en de kosten delen
  • Vrienden die samen een grote reis willen maken of geld inzamelen en de winst delen
  • De partner en de kinderen van een overledene die samen het geld en gezamenlijke goederen beheren

It takes two

Stel, u wilt een gemeenschappelijke rekening openen. Dat kan via uw bankier en bij de meeste banken ook online. U en uw partner moeten alleen uw identiteit bewijzen en documenten van de bank ondertekenen. Opent u die rekening online, reken er dan op dat u daarvoor ook even naar uw bankier moet. Achteraf krijgen beide titularissen een bankkaart.

Zijn er meer dan twee titularissen? Dat kan ook, maar ga dan na wat de voorwaarden zijn. Meestal geldt dat u voor elke extra titularis jaarlijks een kleine bijdrage betaalt.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Bij een gemeenschappelijke rekening horen altijd (minstens) twee titularissen. Gedeelde verantwoordelijkheid, dus. Niemand kan op eigen houtje de zichtrekening afsluiten. Of meer zelfs: maakt de andere schulden, dan bent u ook aansprakelijk. Wilt u geen titularis meer zijn? Dan hebt u het akkoord van alle titularissen nodig.

Behoudt u liever een eigen rekening? Dan kunt u ook altijd een zichtrekening met volmacht openen. De persoon aan wie u volmacht verleent, kan maar beperkte verrichtingen uitvoeren. Hij moet alleen een document ondertekenen bij uw bank en klaar is Kees. Maar opgepast, in dat geval bent u wel als enige verantwoordelijk voor uw zichtrekening. Dus ook voor de verrichtingen die de volmachthouder doet.

Gratis zichtrekening? Vergelijk voor u tekent!

Bij sommige banken betaalt u voor een zichtrekening, bij andere is dat gratis. Kies dus slim en informeer u goed voordat u tekent. Veel succes!