HomeSlim sparenGeldreserve op pensioen: hoeveel moet u achter de hand hebben?

Geldreserve op pensioen: hoeveel moet u achter de hand hebben?

Als u met pensioen bent, krijgt u geen loon meer. U moet zich behelpen met een pak minder. Hoeveel moet uw reserve dan bedragen om rond te komen?

Met pensioen gaan kan een zalig gevoel geven. Na het harde labeur hebt u eindelijk meer tijd voor uw partner, uw kinderen en kleinkinderen, uw hobby’s… Maar of u ook meer geld hebt? Dat is een andere vraag. En dat is dan ook meteen de andere kant van de medaille. Het is lang niet zo makkelijk zonder een deftig salaris. Vooral als u zich er financieel niet op hebt voorbereid.

Een financiële buffer opbouwen

Als gepensioneerde krijgt u een wettelijk pensioen of een overlevingspensioen. Maar dat zijn verre van fortuinen. Daarom is het slim om tijdens uw werkjaren al te sparen. Dat kan op verschillende manieren:

  • Groepsverzekering: uw werkgever betaalt jaarlijks een bedrag voor uw pensioen later. Een groepsverzekering is niet vanzelfsprekend. Het behoort tot de extralegale voordelen. Of u het wel of niet krijgt, hangt dus af van de sector waarin u werkt en de goodwill van uw baas.
  • Pensioenspaarfonds of pensioenspaarverzekering: u stort jaarlijks een maximaal fiscaal aftrekbaar bedrag voor uw pensioen. U krijgt dus ook jaarlijks een fiscaal voordeel onder de vorm van een belastingvermindering.
  • Spaargeld: u opent een spaarrekening en zet er regelmatig geld op. U zorgt zo voor een eigen spaarpotje.

Geldreserve voor al uw uitgaven

Op uw leeftijd gaan de belangrijkste uitgaven naar huisvesting, voeding en gezondheidszorg. U wordt ouder. De lichamelijke kwaaltjes nemen dus toe. Maar daarnaast wilt u natuurlijk ook graag nog wat geldreserve voor andere zaken. U wilt graag eens lekker gaan eten, uitstapjes doen met uw kleinkinderen of die reis maken waarvan u altijd al gedroomd hebt. Nu hebt u tijd, nu kan het. Als u voldoende gespaard hebt uiteraard.

 

Hoeveel moet uw spaargeld bedragen?

Tot die conclusie willen we natuurlijk komen. Elke leeftijdscategorie heeft andere noden en behoeften, maar ook andere kosten. Het hangt vooral af van wat u allemaal nog wilt doen of wat u in huis hebt. Bijvoorbeeld:

  • Hebt u een eigen huis of appartement? Met of zonder tuin die veel onderhoud vraagt? Of huurt u een woning?
  • Hebt u huisdieren?
  • Hoeveel bedragen uw verwarmingskosten en uw waterverbruik?
  • Wilt u geld geven aan uw kinderen als steuntje in de rug?
  • Wilt u nog (veel) reizen?
  • Hebt u veel elektronische toestellen in huis? Een tv, ijskast of wasmachine verslijten. Die moet u ook kunnen vervangen.
  • Doet u graag uitstapjes of wilt u af en toe genieten van een heerlijk restaurant?

Aan de hand van die vragen schat u de grootte van uw geldreserve in. Schrijf alles wat u geld kost op en maak zelf een raming van uw nodige reserve. Dat vraagt wat tijd. Maar het loont achteraf! Wilt u liever een exact cijfer? Reken het dan heel eenvoudig uit via de bufferberekenaar.