HomeMijn geld beherenGeld overschrijven als u alleen de naam van de begunstigde hebt?

Geld overschrijven als u alleen de naam van de begunstigde hebt?

Bestaat de mogelijkheid om geld te storten, niet met het rekeningnummer van de begunstigde, maar alleen met zijn naam? (Gilbert, 85 jaar)

Als het de eerste keer is dat u een overschrijving wilt doen naar die begunstigde, en u kent alleen zijn naam (en dus niet zijn rekeningnummer), dan kan het niet. Banken moeten het privéleven van klanten eerbiedigen. Ze mogen noch de identiteit van hun klanten, noch hun rekeningnummer vrijgeven aan particulieren, ondernemingen of overheden. Alleen de belastingadministratie geniet op dat vlak enkele voorrechten, en dat binnen een heel strikte wettelijke omkadering.

Beschikt u wel over de naam én het rekeningnummer van de begunstigde en hebt u een toepassing voor pc-banking en/of een app voor smartphone of tablet, dan hoeft u alleen maar een ‘begunstigde’ te creëren in uw pc-banking. In Record@Home, bijvoorbeeld, klikt u op de tab ‘betalen’ en selecteert u vervolgens in de kolom links ‘een begunstigde toevoegen’.

Als de begunstigde geregistreerd is in uw pc-bankingtoepassing, hebt u drie mogelijkheden om hem te selecteren en een overschrijving uit te voeren:

  • u voert zijn rekeningnummer in – dat is de minst praktische mogelijkheid, maar uw programma herkent gewoonlijk om wie het gaat nog voor u het volledige nummer hebt ingevoerd
  • u voert zijn naam in
  • u zoekt zijn naam op in de lijst van begunstigden
Stel uw vraagBekijk alle vragen