HomeSlim sparenGeld & bijgeloof: kent u deze al?

Geld & bijgeloof: kent u deze al?

Hebt u ook van die kleine rituelen waar u hardnekkig aan vasthoudt omdat u denkt dat ze geluk brengen of u beschermen? Wist u dat er ook bestaan die invloed hebben op uw fortuin? Soms moet u gewoon iets kleins doen om geld te verdienen…of te verliezen.

Werken, investeren en beleggen: we moeten er allemaal heel wat voor doen om op een comfortabele manier in het leven te kunnen staan. Soms zit het geluk echter in een klein hoekje. Wie de juiste gebruiken kent, heeft soms een streepje voor als het op geld verdienen aankomt. Of geld verliezen, want dat kan uiteraard ook. Tenminste, als u bijgelovig bent. Wie weet vindt u in onderstaand lijstje wel uw gading? U kunt er maar wel bij varen!

Wie vindt, die wint

Ziet u een muntstuk liggen op straat? Dan lacht het leven u toe, want dat ene muntstuk kondigt de komst van meer geld aan. Er is wel een ‘maar’ aan verbonden: raap het muntstuk alleen op als het met de ‘kop’ naar boven ligt. Ligt de ‘munt’ naar boven? Gewoon laten liggen. En draai het muntstuk om, zo helpt u de volgende vinder aan geluk. Ligt de ‘kop’ naar boven? Dan kunt u twee kanten uit. Sommige culturen geloven dat het ongeluk brengt om het gevonden geld uit te geven of terug te bezorgen aan de rechtmatige eigenaar. Andere culturen geloven dan weer dat het geluk brengt het gevonden geld meteen uit te geven, maar dan mag u het tegen niemand anders zeggen. Erover vertellen brengt dan namelijk ongeluk met zich mee.

Soort zoekt soort

Soort zoekt soort, dat telt ook voor geld. Daarom is het een gebruik in bepaalde landen om geld te verbergen in een handtas of portefeuille die cadeau wordt gedaan. Een variant daarop is ervoor zorgen dat één van de zakken van een nieuw kledingstuk, dat voor de eerste keer gedragen wordt, een muntstuk bevat. In sommige culturen is er wel een verschil tussen de linker- en rechterzak. Een munt in de rechterzak zorgt ervoor dat die zak altijd gevuld zal zijn met geld. Een munt in de linkerzak zorgt ervoor dat die zak leeg blijft.

Weggooien = vermenigvuldigen

Muntstukken in water gooien was oorspronkelijk een gebruik om de goden te danken voor schoon water. Tegenwoordig is het een gebruik om ervoor te zorgen dat het weggeworpen geld ooit in veelvoud terugkeert. Dan moet u wel effectief een wens uitspreken, anders gooit u gewoon geld weg. Het kan ook niet in eender welke plas water: een fontein is de uitgesproken plek om uw wens te lanceren.

‘Spin’ u rijk

Bang van spinnen? Dan zijn hier een paar redenen om uw angst onder controle te krijgen. Bruine en zwarte spinnen in huis wijzen namelijk op de komst van geld. Zeker als u ze op u laat kruipen. Een variant daarop is de ‘geldspin’: als u een spin in de zak van een kledingstuk ziet glippen, is er geld op komst. U moet de spin dan wel weer uit de zak in kwestie durven halen. Niet gewonnen voor het spinnenidee? Ga dan voor bruine sprinkhanen als die uw huis met een bezoekje vereren. Groene sprinkhanen daarentegen zijn de boodschappers van ongeluk.

De kracht van de maan

Dringend geld nodig? Wacht dan op de volgende volle maan! Een geldstuk in het maanlicht leggen geeft het de kracht van geluk. In sommige culturen moet u wel het muntstuk laten draaien om ten volle van de kracht van de maan te genieten. Aan u de keuze.

Vloek niet op vogelpoep

Als een vogel zijn cloaca leegt op uw auto, huis of (erger nog) op uzelf, huil dan niet: er is geld op komst! Het kan ook simpeler en minder drastisch: in vogelpoep stappen is al genoeg om uw kansen op een fortuin de hoogte in te jagen.

Jeuk is soms leuk

Als het kriebelt, moet je krabben. Of gewoon blij zijn. Tenminste, als het gaat om uw rechterhandpalm. Dan is er namelijk geld op komst. Een jeukende linkerhandpalm betekent dan weer dat u geld zult verliezen. Blijft de linkerhandpalm aanhoudend jeuken? Even wrijven over een stuk hout schijnt te helpen om de negativiteit weg te halen.

Gelukkig nieuwjaar!

Rond Kerstmis en Nieuwjaar kunt u zelf zorgen voor rijkdom en voorspoed. Als u een brood of taart bakt, kunt u daar een muntstuk in verstoppen. De gelukkige vinder zal dan een jaar vol geld en geluk kennen. Op voorwaarde dat hij zijn tanden niet heeft stukgebeten op het muntstuk, uiteraard. In sommige culturen wordt het muntstuk onder het bord gekleefd waarop het feestmaal wordt geserveerd. Zo worden tandongelukken vermeden. De kans op klachten over doorgestoken kaart is dan weer een pak groter.

Bescherm uw huis

Een huis zonder geld is een huis zonder toekomst. Bewaar dus een aantal muntstukken ergens in huis om te vermijden dat uw huis een plek van onheil wordt.

Veilige laatste reis

Niet alleen in het leven is geld hebben voordelig, ook in het hiernamaals kan het van pas komen. Volgens sommige culturen althans, waar muntstukken achter in de mond of op de ogen van de overledene worden geplaatst . De reden daarvoor verschilt al eens. De ene cultuur beschouwt het als tolgeld voor een veilige oversteek naar de onderwereld. De andere bekijkt het dan weer als betaling om de ziel in het hiernamaals te houden en dus spookgedrag te vermijden.

Bovenstaande bijgeloven zijn de meest voorkomende. Hebben we er belangrijke of bekende over het hoofd gezien? En welke houdt u er zelf zoal op na? Deel ze gerust met ons!