HomeSlim sparenGeld besparen bij start nieuw schooljaar?

Geld besparen bij start nieuw schooljaar?

Een nieuw schooljaar zorgt vaak voor hoge kosten: inschrijvingsgeld, nieuw schoolmateriaal en misschien nog een schooluitstap in september. Hoe kunt u toch geld besparen bij de start van het nieuwe schooljaar?

Premies en toelagen

Gemiddeld betaalt u als ouder 229 euro voor het onderwijs van een kleuter, 389 euro in het basisonderwijs en 857 euro voor een student in het secundair onderwijs. Dat blijkt uit de cijfers van het Hoger Instituut voor de Arbeid. Gelukkig bestaan er enkele premies en toelagen om de factuur te verlichten. Een studietoelage aanvragen in Vlaanderen is vrij eenvoudig: het kan gewoon online via www.studietoelagen.be vanaf 1 augustus 2013 tot en met 1 juni 2014. Op die website kunt u nagaan of u aan de voorwaarden voldoet. Of bel naar het gratis nummer van de Vlaamse overheid: 1700. Voor de voorwaarden die recht geven op een toelage in de Franse Gemeenschap kunt u hier terecht.

Daarnaast stort het kinderbijslagfonds automatisch een schoolpremie bovenop het kindergeld. Daarvoor moet u geen aparte aanvraag indienen. De jaarlijkse premie in 2013 geldt voor de kinderen geboren tussen 1 juli 1988 en 30 juni 2013. Het bedrag is afhankelijk van de leeftijd die het kind bereikt in de loop van het kalenderjaar 2013.

Extra bespaartips

  • Uiteraard kunt u ook geld besparen door slim om te gaan met het aankopen van nieuw schoolmateriaal. Belangrijk is om vooraf te bedenken wat écht nodig is. Heeft uw zoon echt zo’n hypermodern, maar duur rekenmachientje nodig? Kan de rugzak van uw dochter nog een jaartje langer mee? Sommige scholen voorzien trouwens zelf een deel van het materiaal zoals pennen, passers en kleurpotloden.
  • Als uw kinderen nog niet zo oud zijn, kunt u best alleen naar de winkel. Zo staan ze minder stil bij de vraag van welk merk het is of waar de spullen vandaan komen en bespaart u niet alleen geld, maar ook heel wat gezeur.
  • Dure merken betekenen niet altijd betere kwaliteit. Er zijn ook winkels met een goedkoop huismerk waar u soms even leuke boekentassen, schriften, pennen en potloden kunt kopen.
  • Hou de reclamefolders in de gaten en vergelijk prijzen. Ketens zwaaien vaak met promotieaanbiedingen, maar soms is het verstandiger om te wachten tot het einde van de zomervakantie. Vaak zien we begin augustus nog een tweede aanbiedingsgolf en aan het einde van augustus nog een derde die tot in september duurt.
  • Bepaal vooraf een maximumbudget en probeer het niet te overschrijden. Er zijn trouwens veel leuke spullen (schooltassen, een nieuwe outfit, …) te vinden in tweedehandszaken.
  • Sommige boeken kunt u zelfs gratis online downloaden. Kijk voor het nieuwe academiejaar eens op een online boekhandel tussen de selectie schoolboeken. Vaak geven zij nog een korting op een gamma tweedehandsboeken en ander schoolmateriaal.