HomeMijn geld beherenGa voor een groen alternatief in de aanschaf van een bestelwagen voor uw zaak

Ga voor een groen alternatief in de aanschaf van een bestelwagen voor uw zaak

Plannen om binnenkort een bestelwagen aan te schaffen voor uw zaak? Zet dan zeker even uw ecologische hoed op. Groene voertuigen zijn niet alleen goed te zijn voor het milieu maar ook voor uw budget. De regeringen in ons land verleggen immers langzamerhand hun focus naar licht vrachtvervoer. En dat brengt mogelijk fiscale voordelen met zich mee.

Het personenwagenpark in België is al geruime tijd het onderwerp van vergroening. Vooral diesel komt daarbij meer en meer onder vuur te liggen. De discussie breidt zich nu ook uit naar het professionele wagenpark. Want ook daar is diesel een populaire brandstofkeuze.

Almaar meer bestelwagens

In ons land zijn er almaar meer bestelwagens terug te vinden op de wegen. Daar zijn twee grote oorzaken voor. Enerzijds is er de opkomst van e-commerce: door de vele aanbieders en verzendingen (inclusief retourzendingen door klanten) ligt het gebruik van bestelwagens merkelijk hoger. Anderzijds is er de recente invoering (april 2016) van de kilometerheffing voor zwaar vrachtvervoer. Daardoor opteren veel bedrijven voor kleinere formaten in grotere aantallen. Om te voorkomen dat die uitbreiding de luchtvervuiling nog extra onder druk zet, willen regeringen dus volop inzetten op groene(re) alternatieven.

Welke groene(re) technologieën bestaan er?

  • Aardgas: in de vorm van CNG draagt aardgas op dit moment de voorkeur weg als alternatief. Het gaat, net als benzine en diesel, ook om een fossiele brandstof maar wel eentje die vriendelijker is voor het milieu. De technologische ontwikkelingen voor gebruik van aardgas bij voertuigen is vooralsnog het meest ontwikkeld.
  • Hybride: net als bij personenwagens is de hybride technologie bij bestelwagens aan een stevige opmars bezig. Daarbij wordt een verbrandingsmotor gecombineerd met een elektromotor. Daardoor kan de motor lopen met een optimaal toerental, wat de uitstootwaarden voor milieuvervuilende stoffen optimaliseert.
  • Elektrisch: de milieuvriendelijkste van allemaal is de volledig elektrische versie, zonder enige uitstoot. Die technologie blijft voorlopig relatief onderontwikkeld in de categorie van bedrijfsvoertuigen. Vooral de trekkracht is daarbij een grote uitdaging.

Interessant om weten: het type brandstof en de CO2-uitstoot beïnvloeden de fiscale aftrekbaarheid van uw bedrijfsvoertuig. De onkosten (maandelijks bedrag zonder intresten en brandstofkosten) voor elektrische wagens zijn zelfs aftrekbaar tot 120%.

Fiscale wijzigingen

Door middel van belastingvoordelen wil de Vlaamse regering vanaf 2017 groenere alternatieven stimuleren. Op die manier wil ze de hoeveelheid fijn stof, NO2 en CO2 in de lucht terugdringen. In 2016 wijzigde ze al de verkeersbelasting, maar daar wil ze voor bestelwagens dus nog een stap verder in gaan. In Brussel en Wallonië blijven voorlopig de maatregelen van kracht die in 2012 gelanceerd werden. Daar hangt het af van het fiscale vermogen van het voertuig (berekend in pk in functie van de cilinderinhoud) en van het vermogen van de motor (kW).

Voor bestelwagens komt daar nog een aantal voorwaarden bij. Dat maakt dat het een bos met veel bomen wordt. Om uw weg te vinden, kunt u online een ruwe kostenberekening maken.

Zo weet u meteen waar u op moet letten als u voor een groene(re) bestelwagen gaat en op het autosalon of in de showroom rondloopt. Draagt een bepaald merk uw voorkeur weg? Hou dan zeker uw groene goede voornemens in het achterhoofd! Niet alleen het milieu, maar ook uw portefeuille zal u dankbaar zijn. De groene alternatieven mogen dan wel iets duurder zijn in aanschaf, op lange termijn bent u financieel mogelijk beter af.