HomeSlim sparenFouten op uw kasticket?

Fouten op uw kasticket?

Kastickets bevatten nog altijd te veel fouten. Wie na elk bezoek aan de supermarkt zijn ticket controleert, kan heel wat geld besparen. Wij vertellen u waarop u moet letten.

3% van de kastickets in onze Belgische supermarkten bevat fouten. Twee van de drie foute kastickets blijken nadelig te zijn voor de klant. Dat concludeert L'Echo op basis van cijfers van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie.

De FOD Economie vergeleek in het najaar van 2012 de prijsaanduiding in de rekken met de prijzen aan de kassa. Het prijsverschil kan 20 tot 25% bedragen. Winkels die prijzen niet correct aanrekenen, riskeren een boete tot 60.000 euro. In de praktijk wordt dat meestal verminderd tot 25.000 euro door een minnelijke schikking.

Maar hoe ontstaan die fouten van het rek naar de kassa?

Vaak wordt een prijsverlaging of promotie van een product sneller aangegeven in het rek en pas later in het kassasysteem. Om die fout op te sporen, behoudt u beter zelf een overzicht van de producten met promotie in uw winkelkar. Geef bijvoorbeeld die producten op uw boodschappenlijstje een speciale markering.

De fout van het rek naar de kassa is weliswaar niet de enige oorzaak die voor vergissingen kan zorgen op uw kasticket. Wij maakten een checklist om te overlopen vooraleer u de supermarkt verlaat.
 

  • Lijkt het kasticket te lang voor wat er in uw winkelwagentje ligt? Check dan of er iets te veel op uw ticket staat. Zo kan er bijvoorbeeld een deel van de vorige klant op uw ticket beland zijn.
  • Wat als het aantal producten op uw ticket klopt, maar het eindbedrag te hoog lijkt? Kijk dan na of alle hoeveelheden kloppen. De man/vrouw aan de kassa scant vaak maar één item van een bepaald product en tikt dan zelf het aantal in. Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen 6 flessen water en 66 flessen water.
  • Een haastige kassier(ster) scant soms items tweemaal. Check daarom zeker of er geen producten dubbel of zelfs driedubbel op uw kasticket staan.
  • Sommige winkels of supermarkten geven geen tickets meer. Dat is een pak milieuvriendelijker zonder al dat geprint en papierverbruik. Maar zo kunt u uw kasticket natuurlijk ook niet controleren. Vraag daarom altijd of u de afrekening mag nakijken, of het nu op scherm is of op papier.