HomeVoordelig lenenFinanciële hulp bij renovatie

Financiële hulp bij renovatie

Crisis of niet, de Belg besteedt nog altijd ongeveer 2.000 euro per jaar aan renovatiewerken in zijn huis. Renoveren blijft een verstandige keuze, ook en vooral omdat er vandaag speciale renovatieleningen bestaan die het financieel makkelijker maken.

De economische crisis maakt dat we zekerheid zoeken. Meer dan ooit hebben de Belgen een baksteen in de maag. Drie op vier (73%) bezitten een woning, een van de hoogste scores ter wereld. 64% van de bevolking heeft een eigen huis, 9% een eigen appartement.

Maar het Belgische woningbestand is sterk verouderd: circa 4,4 miljoen gebouwen in ons land dateren van vóór 1981. In 2011 werden ongeveer 40.000 nieuwe woningen (huizen en appartementen) gebouwd. Maar door de bevolkingsgroei en het feit dat de gezinnen kleiner worden, bestaat er een jaarlijkse behoefte aan zowat 55.000 nieuwe woningen. De jaarlijkse aangroei van 0,6% door nieuwbouw blijkt onvoldoende om aan de woningvraag te voldoen. Bovendien wordt bouwgrond in ons land almaar schaarser én duurder.

Meer renovatie

De renovatie van zowel privéwoningen als bedrijfsgebouwen is dus noodzakelijk. En dat gebeurt ook: in België investeren huiseigenaars samen ongeveer 9,9 miljard euro per jaar in hun vastgoed. Dat blijkt uit een onderzoek van Essentia Mar ke ting, een adviesbureau voor de bouw, dat in het voorjaar 2012 werd afgenomen bij 1.800 Belgen. Investeringen in interieur of decoratie bij woningen jonger dan vijf jaar zijn nog niet eens meegeteld.

Investering

Bijna iedere huiseigenaar liet de voorbije twintig jaar vier grote herstellingswerken uitvoeren. Dat is goed voor gemiddeld 2.000 euro per jaar of 40.000 euro in totaal, zo blijkt uit voornoemd onderzoek. Er wordt vooral gekozen voor energiebesparende renovaties zoals dak- en muurisolatie (58%), dubbele beglazing (46%) en een nieuwe verwarmingsketel (46%). Bijna een op de twee eigenaars vindt deze investering gerechtvaardigd, omdat de renovatie zichzelf terugbetaalt. Ook de keuken of badkamer in een nieuw kleedje steken, scoort erg goed.

Lenen voor renovatie

Niet iedereen heeft zomaar een vet spaarvarkentje dat hij kan openbreken voor een nieuwe badkamer of keuken. Gelukkig hoef je je plannen voor een renovatie dan nog niet op te bergen. Dankzij de Renovatieleningvan Record Bank kan je die toch (laten) uitvoeren. Zo kan je met deze renovatielening je badkamer vernieuwen, je woonkamer opnieuw inrichten, je zolder afwerken, een nieuwe veranda plaatsen, je tuin aanleggen …

Eenvoudigere procedure

Aangezien het hier gaat om een lening op afbetaling vallen de notariskosten voor een hypothecaire lening weg. Aan deze renovatielening zijn bovendien slechts twee voorwaarden verbonden. Je moet eigenaar zijn van het te verbouwen pand en 80% van het geleende kapitaal moet bewezen worden door recente facturen of getekende bestelbonnen. Er kan een bedrag geleend worden vanaf 2.500,01 euro over een looptijd van 6 tot 120 maanden. En omdat je niet langs de notaris moet, verloopt de procedure veel eenvoudiger en sneller. Bovendien levert ongeveer renovatielening je in bepaalde gevallen ook nog eens fiscaal voordeel op.

Bron: Living.be, 20 september 2012, pagina 7.