HomeMijn geld beherenFestival- of concerttickets kopen: hoe oplichters te slim af zijn?

Festival- of concerttickets kopen: hoe oplichters te slim af zijn?

Ook in september kan je nog van een paar zomerfestivals genieten. Daarna wordt het weer uitkijken naar de talloze najaarsconcerten. Misschien heb je wel een ticket kunnen bemachtigen voor één van de vele uitverkochte optredens. Is dat niet het geval en wil je toch absoluut gaan? Koop dan niet zomaar een ticket over.

Mag ik een ticket overkopen?

In België mogen tickets occasioneel doorverkocht worden. Het mag dus geen regelmatige business zijn. En belangrijk: de overeengekomen prijs mag niet hoger liggen dan de prijs op het ticket. Kijk die altijd even na op de website van de organisator van het evenement. Let ook goed op of de naam van de oorsponkelijke koper erop staat. Lees de kleine lettertjes er eventjes op na. Sommige organisatoren zijn er heel strikt in en zullen je niet binnenlaten, als bij een identiteitscontrole blijkt dat de naam op het ticket niet met de jouwe overeenkomt.

Hoe koop ik veilig een ticket?

Vermijd om tickets over te kopen van iemand die je niet kent. Probeer er op tijd bij te zijn en koop je tickets bij verkopers die erkend zijn door de organisator van het concert of festival. Die zijn niet voor elk optreden dezelfde. Bij heel populaire optredens, wordt het aantal aanbieders serieus ingeperkt. Op ilovemytickets.be vind je een lijst van betrouwbare verdeelpunten en ook een lijst van niet te vertrouwen verdeelpunten, een black list. Let goed met op Nederlandse websites, zoals topticketshop.nl, rang1tickets.nl, onlineticketshop.nl, tickettribune.nl, giggotickets.nl, worldticketshop.nl en movic.nl. In 2016 heeft Test-Aankoop een groepsvordering tegen die sites ingediend. Daarbij hoorde trouwens ook de site ticketsbelgie.be. Die sites verkopen tickets door tegen woekerprijzen. Of soms ontvangen de gedupeerden hun tickets nooit of geraken ze de concertzaal niet binnen. Wees ook altijd voorzichtig met veilingsites. Je bent er helemaal niet zeker van dat het om een echt ticket gaat. Bovendien loop je daar ook het risico dat je te veel betaalt.

Hoe gaan oplichters te werk?

Oplichters focussen op populaire concerten, die in enkele uren uitverkocht zijn. Ze rekenen erop dat de koper in zijn opwinding minder aandacht heeft voor bepaalde details. Meestal gaan ze als volgt te werk:

  • De oplichters maken een domeinnaam aan die de indruk geeft dat het om de officiële website van de organisator gaat.
  • Via optimalisering van de zoektermen en het gebruik van advertenties zorgen ze ervoor dat hun website bovenaan in de resultatenlijst van de zoekmachines komt te staan.
  • Meestal verkopen ze al tickets vlak na de aankondiging van een populair concert en dus voor de officiële start van de verkoop. Zo winnen ze enkele weken of zelfs maanden en vindt de koper het normaal dat hij op zijn tickets moet wachten.
  • De koper bestelt zijn tickets, betaalt en krijgt zelfs een e-mail ter bevestiging die echt lijkt. Hij heeft er alle vertrouwen in.
  • Uiteindelijk ontvangt de koper zijn tickets nooit. Of krijgt hij valse tickets en merkt hij dat pas als hem de toegang tot het concert geweigerd wordt.
  • Intussen heeft de oplichter tijd genoeg gehad om zijn inkomsten te versluizen en van de aardbol te verdwijnen.

Wat als het fout loopt?

Je merkt dat je te veel betaald hebt voor het ticket dat je overkocht? Dat je nooit een ticket ontving? Of dat je niet binnenraakte met je ticket? Dien dan een klacht in via het gezamenlijk Meldpunt van de FOD Economie en de politie. En betwist je betaling via mijnkaart.be als je met een kredietkaart betaalde. Hopelijk lukt het nog om je geld terug te krijgen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tal van tips en informatie over sparen, lenen en beleggen.