HomeBeleggen op maatETF’s: unieke gemeenschappelijke beleggingsfondsen

ETF’s: unieke gemeenschappelijke beleggingsfondsen

Sinds enkele jaren spreken beleggers almaar meer over ETF’s. Wat is dat juist? Kan iedereen daarin beleggen?

Een ETF (‘Exchange Traded Fund’ of een beursgenoteerd indexfonds), ook wel ‘tracker’ genoemd, is een gemeenschappelijk beleggingsfonds. Er zijn een aantal verschilpunten ten opzichte van een klassiek beleggingsfonds:

  • Een ETF is beursgenoteerd. Een belegger kan een ETF dus rechtstreeks op de beurs aan- of verkopen. Dat gebeurt meestal online. De aan- of verkoopwaarde is gekend, omdat de ETF zijn eigen beurskoers heeft. Klassieke beleggingsfondsen worden verhandeld via een financiële instelling. Die bepaalt elke dag de netto inventariswaarde (NIW) waaraan de aan- of verkooporders geplaatst worden.
  • Een ETF bootst een beursindex na. Het weerspiegelt exact de bewegingen van die index. Het kan om een beursindex (Bel-20, CAC 40, Dow Jones…), een geheel van beursmarkten (MSCI World, S&P 500), grondstoffen, een type belegging (aandelen van opkomende landen, small caps, staatsobligaties, kortetermijnobligaties) gaan. Zodra een beursindex bestaat, is het mogelijk om een ETF te creëren die de evolutie ervan volgt.
  • De beheerskosten van een ETF liggen een stuk lager dan die van een klassiek beleggingsfonds. Logisch: de beheerders moeten geen keuzes maken. Ze weerspiegelen gewoon de index die de ETF volgt.

Voor ervaren beleggers?

Trackers zijn aantrekkelijk door hun eenvoud en omdat u ze makkelijk kunt kopen. Toch moet u voorzichtig blijven en u goed informeren. Als u beslist om in een tracker te beleggen, moet u rekening houden met drie elementen:

  • ETF’s volgen gewoon een index. Als die index daalt, daalt ook de waarde van uw ETF. Informeer u dus goed om te weten welke index u moet volgen en wanneer u erin moet beleggen.
  • Er bestaan enorm veel indexen. Elke index heeft zijn nut. Maar door het grote aanbod wordt de keuze moeilijker.
  • Meestal bestaat de strategie van een ETF erin om alle componenten van een index te kopen. Maar sommige ETF’s volgen complexere strategieën, die minder transparant zijn. Lees zeker het prospectus van de ETF voor u tot de aankoop ervan overgaat.

Net zoals voor andere beleggingen geldt voor een ETF dat u zich van tevoren goed moet informeren. Zeker als u onaangename verrassingen wilt vermijden. U kunt er ook voor opteren om een beleggingsfonds te kopen dat exclusief in een reeks ETF’s investeert. In dat geval gebeurt de selectie van de ETF’s door financiële professionals. Zo worden de risico’s beter gespreid en de verrichtingskosten beperkt.