HomeVoordelig lenenEnergiezuinige ramen kiezen: een paar tips.

Energiezuinige ramen kiezen: een paar tips.

Ramen in hout, pvc, aluminium of staal? Dubbel of driedubbel glas? Geen makkelijke keuzes. Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen. U moet zelf bepalen wat voor u de doorslaggevende factor is. Hier vindt u wat uitleg.

De voor- en nadelen van elk materiaal kunnen kort samengevat worden.

Zo biedt hout veruit de beste isolatiewaarden, maar is het wel redelijk duur en vraagt het relatief veel onderhoud. Pvc scoort ook niet slecht op het vlak van energiebesparing. Bovendien is het onderhoudsvriendelijk en zit het qua prijs-kwaliteitsverhouding vrij goed. De profielen zijn wel niet altijd zo fijn als die in aluminium of staal. Die twee materialen zijn heel sterk en stabiel. Ze worden dan ook dikwijls in moderne gebouwen of voor grote overspanningen gebruikt. Hun isolatiewaarde ligt wel lager en hun prijs dan weer een stuk hoger dan die van pvc.

In ons artikel ‘Ramen kiezen: uitzicht op mooie besparingen’ leest u meer over de verschillen tussen al die materialen.

Energie besparen? Let op de U-waarden!

U kunt heel wat op uw energiekosten besparen door het juiste materiaal te kiezen. De isolatiewaarde heeft immers een impact op de energieprestaties van uw huis. Om die waarden te kunnen vergelijken, moet u de U-waarde kennen. Die geeft aan hoeveel warmte er door een materiaal gaat. Hoe lager de U-waarde, hoe beter. De U-waarde van houten profielen ligt een heel stuk lager dan die van aluminium of stalen profielen. Pvc-ramen zitten er tussenin.

Energiezuinige beglazing: snel terugverdiend!

Enkel glas mag niet meer geplaatst worden. En vanaf 1 januari 2020 moeten alle woningen in Vlaanderen minstens dubbel glas hebben. Plaatst u hoogrendementsglas (HR), dan komt u misschien in aanmerking voor een premie. Het isoleert 2 tot 6 keer beter dan dubbel glas. Bereken de terugverdientijd voor de vervanging van enkel of dubbel glas door HR met de Energiewinstcalculator.

Premies voor energiezuinig bouwen of renoveren

Zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië kunt u premies krijgen voor energiezuinig (ver)bouwen. Let er wel op dat u ze niet moet combineren met andere energiebesparende werken. U vindt meer info op de volgende websites:

Ventilatie

Als u alles heel goed isoleert, mag u de ventilatie van uw huis niet uit het oog verliezen. Anders krijgt u binnen enkele jaren vochtproblemen! Let wel op: ventileren is niet hetzelfde als verluchten. Door ventilatie gaat vervuilde binnenlucht naar buiten en komt er minder vervuilde buitenlucht binnen. Bij verluchten zet u de ramen of deuren eventjes open. Er bestaan verschillende ventilatiesystemen, maar dat is voer voor een volgend artikel.