HomeSlim sparenEnergie besparen door uw huis te isoleren: hoe begint u daaraan?

Energie besparen door uw huis te isoleren: hoe begint u daaraan?

Uw huis isoleren is niet alleen goed voor de planeet ... maar ook voor uw portefeuille. Hoewel al deze investeringen uiteindelijk rendabel zijn, werpen ze niet allemaal even snel hun vruchten af, aangezien ze niet allemaal dezelfde impact hebben op uw energierekening. We leggen u graag even uit waar u best kunt beginnen.

We kunnen de beslissing om energie te besparen alleen maar toejuichen. Het is echter belangrijk dat u weet waar u best begint, zodat al uw investeringen ook een beetje opbrengen ... Bovenop de goede dagelijkse gewoonten die u kunt aannemen om uw energiefactuur te verlagen en de installatie van een modern en efficiënt verwarmingssysteem, kunt u de meeste calorieën – en dus ook euro's – winnen door uw huis goed te isoleren.

Het is geen toeval dat 38% van de CO2-uitstoot – verreweg het grootste deel dus – niet toe te schrijven is aan transport of de zware industrie, maar aan gewone woningen. Een blik op de luchtfoto van Belgische steden door een infraroodcamera laat zien dat er nog veel werk aan de winkel is!

Het dak is de allergrootste prioriteit

Warmte stijgt, dat weet iedereen intussen wel. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat daken de grootste boosdoeners zijn op het vlak van warmteverlies (30% volgens de statistieken). Daarna komen gevels (25%) en ramen (10 tot 15%), en tot slot vloeren (10%). Dat geeft meteen ook de volgorde weer van de rendabiliteit van deze verschillende investeringen.

Waar zit dan de resterende 20 tot 25%? “De rest van het warmteverlies is te wijten aan een slechte luchtdichtheid, alle punten waar de isolatie niet optimaal is dus. Dat kan om heel kleine plaatsen gaan, zoals ter hoogte van de elektriciteitsleidingen. Niet alleen kunnen daar schimmels onder de isolatie groeien als gevolg van de condensatie van vochtige lucht, maar ze verminderen ook aanzienlijk de efficiëntie van de isolatie”, legt Habitat & Rénovation uit. Deze vzw maakt deel uit van het Netwerk Wonen, een groep van tien vzw's die actief zijn in negen Brusselse gemeenten. Het netwerk helpt Brusselse eigenaars en huurders (gratis) door het bos te bomen te zien op het gebied van de diverse werken en de aanvraag van premies, en voert ook energie-audits op maat uit. Dat is bijzonder handig, want elk geval is anders. In Wallonië neemt u best rechtstreeks contact op met de betreffende overheidsdienst van het Waals Gewest. In Vlaanderen worden de isolatiepremies afgehandeld door de netbeheerders Infrax en Eandis.

Het dak: langs binnen of langs buiten

Waaruit bestaat nu concreet een goede isolatie? “Mensen zeggen ons vaak: mijn dak is al geïsoleerd, ik heb acht centimeter glaswol gestoken. Jammer genoeg is dat bijlange niet dik genoeg”, vervolgt onze adviseur.

Voor het dak bestaan er twee opties:

  • isolatie langs binnen, onder het dak dus. Als er voldoende ruimte is binnen, en als het dak in goede staat is, krijgt deze techniek de voorkeur; en
  • isolatie langs buiten. Dat is duurder, maar het biedt ook de kans om een dak in slechte staat op te knappen. Maar opgelet: in sommige gemeenten hebt u daar een bouwvergunning voor nodig, aangezien daarmee het volume van het dak verandert.

Weet ook dat een natuurlijke isolatie (hennepvezel, hout, vlas, schapenwol, kurk ...), die duurder is dan industriële producten, zorgt voor een betere warmteregulering, zowel in de zomer als in de winter.

De specialisten schatten dat een goed doordachte investering in dakisolatie, afhankelijk van de specifieke situatie, na 3 tot 7 jaar teruggewonnen is (zonder premies).

Gevels: opgelet voor aansluitingen

Ook gevels kunt u zowel langs binnen (technisch een veel delicater werkje, en het betekent dat u leefruimte moet inleveren) als langs buiten isoleren (daarvoor hebt u in veel gevallen een bouwvergunning nodig, maar de techniek is veiliger en gemakkelijker uit te voeren).

Een isolatie langs buiten kan zichzelf al na 15 jaar terugbetaald hebben.

Ramen: hoe ouder ze zijn …

Mensen die het energieverlies van hun woning willen verlagen, denken vaak in eerste instantie aan de vervanging van de ramen. Houd echter rekening met het verschil in kwaliteit! Wie enkele beglazing vervangt door dubbele beglazing, zal zijn investering terugwinnen in 20 tot 30 jaar. Vervangt u echter oude dubbele beglazing door nieuwe, dan wordt de return on investment pas na 40 tot 60 jaar bereikt!

Vloeren: de kers op de taart

De laatste investering die u kunt overwegen is een isolatie van de vloeren, waarmee u uw investering al in 10 jaar kunt terugwinnen. Vaak zorgt een vloerisolatie ook voor een betere akoestische isolatie.

In elk geval is het onontbeerlijk dat u in uw strijd tegen warmteverlies de hulp inroept van een specialist. De volgorde zal wel altijd dezelfde zijn: eerst controleren of uw woning regen- en winddicht is, vervolgens isoleren, dan luchtlekken aanpakken en efficiënt ventileren, en tot slot de technische installaties vervangen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tal van tips en informatie over sparen, lenen en beleggen.