HomeVoordelig lenenElektrische verwarming: ja of nee?

Elektrische verwarming: ja of nee?

De elektrische verwarming doet zijn comeback. Hoewel het toestel al langer wordt zwartgemaakt, is het in sommige gevallen wel interessant. Ook voor u?

“Plaats geen elektrische verwarming. Uw facturen zullen hoog oplopen”. Dat is althans wat de volksmond zegt. Toch is die uitspraak een kritische analyse waard. Want in sommige gevallen is het wel interessant. Maar wanneer? En voor welke soort kiest u dan?

Elektrisch verwarmen als alternatief

Soms kan uw woning niet verwarmd worden met aardgas of stookolie. Dan hebt u geen andere keuze. Geen probleem. Want hoewel de meesten zeggen dat het een duur zaakje is, hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Het klopt dat de verbruikskosten hoger zijn, maar die kunt u makkelijk in toom houden. Vergelijk het maar met een benzinewagen. Hij verbruikt misschien wel iets meer, maar u betaalt er wel veel minder voor bij de aankoop ervan. Het geheim zit hem in het gebruik. Rijdt u ongeveer 15.000 km per jaar, dan zult u wel degelijk goedkoper af zijn met een benzinewagen. Gewoon omdat de aankoopprijs van een dieselwagen veel hoger is in vergelijking met het verbruik. Een elektrische verwarming hanteert hetzelfde principe. En het is milieuvriendelijker.

Zelfs goedkoper?

Soms wel. Hebt u een passieve of goed geïsoleerde woning? Dan is de elektrische verwarming zeker interessant. De reden is eenvoudig: de installatiekosten zijn lager dan voor een centrale verwarming op aardgas. Maar ook uw verbruik is laag, omdat de warmte behouden blijft. Hebt u zonnepanelen op uw dak? Nog beter. Die panelen produceren energie door zonlicht en die energie kan door uw elektrische verwarming gebruikt worden. Ideaal dus.

Soorten verwarmingstoestellen

  • Elektrische vloerverwarming

Het woord zegt het zelf. De verwarming zit in de vloer. Zo hebt u altijd warme voeten. De installatie is vrij goedkoop. U kunt kiezen tussen verwarmingsmatten, -kabels of -folie. De hoeveelheid warmte die wordt vrijgegeven hangt af van de temperatuur van de buitenlucht.

  • Verwarming met accumulatie

Accumulatoren zijn verwarmingstoestellen met stenen binnenin. Die stenen worden ’s nachts opgewarmd aan nachttarief (als u een dubbeltariefmeter hebt) en geven overdag hun warmte vrij. Dat maakt die verwarming vrij goedkoop.

  • Rechtstreekse verwarmingstoestellen

Dat is de duurste optie. Daarom zijn die toestellen het meest geschikt om kleine ruimtes eventjes op te warmen (bv. de badkamer). Ze hebben namelijk een hoog verbruik als u ze overdag gebruikt. Vergeet dus zeker niet om ze altijd uit te zetten, als u de ruimte verlaat.

  • Infraroodverwarming

Infrarood werkt door middel van straling. In plaats van de ruimte te verwarmen, verwarmt dat toestel alleen de mensen en voorwerpen in die omgeving. Zo gaat er geen warmte verloren en geven de mensen warmte aan de ruimte af. Infrarood heeft ook een positief effect op de gezondheid. Het warmt de spieren op en zorgt zo voor ontspanning.

Voor -en nadelen

Laten we ten slotte de voor- en nadelen van elektrische verwarming nog even op een rijtje zetten.

Voordelen

  • De investeringskosten zijn laag.
  • De toestellen zijn apart en eenvoudig regelbaar.
  • Elektrische verwarming heeft geen onderhoud nodig (in tegenstelling tot gas- en stookolieverwarming).
  • De ruimtes warmen snel op.

Nadelen

  • Het grootste nadeel is dat het verbruik duurder is. Maar dat kunt u omzeilen door gebruik te maken van zonnepanelen of van het nachttarief (als u een dubbeltariefmeter hebt) en door goed te isoleren.

Vergelijken loont!

Nog een laatste tip: vraag verschillende offertes voordat u uw verwarming laat installeren. Prijzen verschillen enorm van installateur tot installateur.