HomeSlim sparenEindejaar in zicht? Tijd voor een financiële check-up.

Eindejaar in zicht? Tijd voor een financiële check-up.

Het einde van het jaar is weer in aantocht. Dat is het ideale moment om uw persoonlijke financiën nog eens onder de loep te nemen. Zo bent u er zeker van dat u het nieuwe jaar goed begint. Wat moet u checken?

Uw zichtrekening

Betaalt u uw facturen en uw huur via overschrijving? Hebt u er al eens aan gedacht om met domiciliëringen of doorlopende opdrachten te werken? Dat maakt u het leven een stuk makkelijker. U bespaart elke maand heel wat tijd. En rappelkosten als u niet op tijd betaalde…

Uw spaarrekening

Hebt u het afgelopen jaar kunnen sparen? Vond u het genoeg? Nee? Stel dan nu één of zelfs twee doorlopende opdrachten in:

  • In het begin van de maand: als uw salaris gestort wordt, is dat de gelegenheid bij uitstek om een klein bedrag ervan te sparen. Dankzij een doorlopende opdracht hoeft u er niet meer aan te denken. Dan wordt het bedrag automatisch op uw spaarrekening gezet.
  • Op het einde van de maand: bij sommige banken – waaronder Record Bank – kunt u de doorlopende opdracht zo instellen dat alles boven een bepaald minimum automatisch naar uw spaarrekening overgeschreven wordt.

Uw verzekeringen

Is uw persoonlijke situatie dit jaar veranderd? Zijn uw hospitalisatie-, brand- en familiale verzekering nog in orde? Kijk de verschillende dekkingen eens na en ga op zoek naar dubbels.

Uw pensioensparen

Doet u al aan pensioensparen? Nee, nog niet? Dan hebt u nog enkele weken om ermee te starten. U geniet dan nog van de fiscale aftrek voor stortingen in 2015. U moet niet noodzakelijk het maximale fiscaal aftrekbare bedrag van 940 euro storten. Maar laat in elk geval die kans niet schieten om voor uw oude dag te sparen met een duwtje in de rug van de fiscus.

Hebt u al een pensioenspaarrekening? Dan is het einde van het jaar de ideale periode om van bank te veranderen. Doe het voor het te laat is.

Uw beleggingen

En als u nu eens begon met beleggen op lange termijn? Het hoeft niet om grote bedragen te gaan. U kunt bv. al vanaf 25 euro per maand beleggen in een beleggingsfonds. Vele kleintjes maken immers één grote!