HomeSlim sparenEet lokale producten op vakantie

Eet lokale producten op vakantie

De reden is eenvoudig: het is meestal veel goedkoper. In dit artikel vindt u alvast enkele tips.

Op vakantie gaan vraagt altijd wel een flink budget. Wilt u uw vakantie-uitgaven onder controle houden? Dan hebben we alvast een goede tip voor u: eet lokaal. Lokale producten zijn meestal een heel stuk goedkoper. En u eet eens iets anders dan thuis.

Tips om goedkoop te eten

Overnachting, vervoer en eten zijn de grootste kosten als u met vakantie gaat. Eet u streekproducten, dan kunt u alvast die laatste kosten drukken. Zo doet u dat:

  • Ga naar marktjes: haast overal kunt u naar de markt. Ofwel zijn ze alle dagen open ofwel op specifieke dagen. Ga dus zeker na wanneer u ernaartoe kunt. U vindt ze in alle vormen en maten: ze zijn soms heel klein en primitief, andere zijn heel groot en overdekt. Koop er streekproducten: ze smaken veel beter en ze zijn ook veel goedkoper. Ideaal om te koken!
  • Shop in de supermarkt: denkt u dat een supermarkt overal hetzelfde verkoopt? Dan hebt u het mis. In de supermarkt vindt u de landelijke specialiteiten voor veel minder geld. U ontdekt er ook producten die u waarschijnlijk nog nooit bent tegengekomen. Koop er bijvoorbeeld ook water of koekjes voor onderweg. Want doet u dat in een tankstation of in een krantenwinkeltje om de hoek, dan bent u makkelijk meer geld kwijt.
  • Ga naar proeverijen: heel leuk om nieuwe producten te ontdekken. U kunt er bovendien ook een daguitstap van maken. Want dikwijls mag u deelnemen aan het productieproces of kijken hoe het eraan toegaat. Vergeet achteraf zeker geen producten te kopen.
  • Ga op restaurant buiten het centrum: wilt u op restaurant? Probeer dan niet naar ‘tourist traps’ te gaan. Dat zijn restaurants die heel duur zijn in vergelijking met de kwaliteit van het eten. U vindt ze meestal op druk bezochte plaatsen. Ga dus eerder wat verderop. Dikwijls is het veel lokaler, is het eten lekkerder en de bediening vriendelijker. Denk er ook aan om vis te eten als u bijvoorbeeld aan zee bent. U kunt er bijna zeker van zijn dat die dan vers gevangen is.

Meenemen naar België?

Elk land heeft zo zijn specialiteiten. In Frankrijk is dat bijvoorbeeld wijn, kaas of worst. In Italië deegwaren, pesto of mozzarella. In Spanje gerookte ham, pittige paprikakruiden of speciale tapas. Noem maar op. Koopt u die producten in een gespecialiseerde zaak in België, dan kan uw rekening aardig oplopen. Bent u verlekkerd op een bepaalde buitenlandse specialiteit? Neem ze dan zeker mee naar België. Hou wel rekening met de maximale toegelaten hoeveelheden die de douane mogen passeren. Op alcoholische dranken staat bijvoorbeeld een limiet.