HomeMijn geld beherenEen zichtrekening openen voor een minderjarige?

Een zichtrekening openen voor een minderjarige?

Kan ik een zichtrekening openen op naam van mijn minderjarige dochter? Kan het zonder dat zij het in eerste instantie weet? Kan ik er geld op storten? Kan zij later een Bancontact- of Visa-kaart aan die rekening koppelen? (Abdullah, 42 jaar)

Jazeker, u kunt een zichtrekening openen op naam van uw dochter. Als minderjarige kan zij dat trouwens niet alleen. Ze moet het akkoord van haar wettelijke voogd, meestal een van haar ouders, hebben. Maar een rekening openen buiten haar medeweten is niet mogelijk. Daarvoor is zowel uw als haar handtekening nodig. En als u dus geld op haar rekening stort, zal zij dat ook weten.

Voor u die rekening opent, doet u er goed aan de tarieven te vergelijken. Sommige banken bieden een volledig gratis zichtrekening aan. Terwijl u er bij andere banken voor moet betalen. Zelfs als de jongeren van een voorkeurtarief genieten.

Verrichtingen. Ja, maar…

De zichtrekening van een minderjarige kent andere gebruikslimieten dan die van een volwassene. Dat geldt zowel voor overschrijvingen, betalingen als geldafhalingen. Logisch, want uw dochter valt nog onder uw verantwoordelijkheid! Dankzij die limieten, verschillend van bank tot bank, leert ze haar budget beheren.

Een spaarrekening?

Open naast de zichtrekening ook een spaarrekening. Zo leert uw dochter sparen en krijgt ze rente op haar spaargeld. En u kunt haar soms ook een duwtje in de rug geven!

Geen Visa-kaart en niet onder nul

Volgens de Belgische wetgeving krijgen minderjarigen geen kredietkaart. Ze mogen ook niet onder nul gaan op hun zichtrekening. Geen krediet voor ze meerderjarig zijn! Als uw dochter op een bepaald moment meer geld nodig heeft, bv. tijdens een schoolreis of een taalvakantie in het buitenland, bestaan er andere oplossingen. Vraag bv. eens aan uw bank of u de limiet van haar debetkaart tijdelijk kunt laten verhogen.

Stel uw vraagBekijk alle vragen