HomeMijn geld beherenEen winkel aan een onderneming verhuren?

Een winkel aan een onderneming verhuren?

Mijn grootmoeder had vroeger een winkel. Nu heeft ze nog altijd de winkelruimte. Als zij die verhuurt, moet zij daar dan belastingen op betalen? (Cindy, 34 jaar)

Als u een pand verhuurt aan iemand die er een beroepsactiviteit in uitoefent, is de kans groot dat hij (of zijn bedrijf) de huur aftrekt als beroepskosten.

Belast op de ontvangen huur

Zoals toegelicht in een vorig artikel, worden in dat geval de effectief ontvangen huurinkomsten belast en niet het gerevaloriseerde kadastraal inkomen. Uw grootmoeder betaalt dus meer belastingen als zij aan een bedrijf verhuurt. U kunt het verschil berekenen op basis van het kadastraal inkomen (KI) van het pand.

Opgelet met bedrijfshuurovereenkomsten

Als uw grootmoeder de ruimte aan een handelaar verhuurt, is de kans groot dat hij een bedrijfshuurovereenkomst vraagt. Dat type overeenkomst biedt immers een betere bescherming aan de huurder. De handelaar – die een vast cliënteel wil opbouwen – moet gedurende een lange periode kunnen beschikken over een stabiele locatie. Bedrijfshuurovereenkomsten worden afgesloten voor een duur van 9 jaar. En er wordt alles aan gedaan om het verlengen ervan door de huurder makkelijk te maken. Die overeenkomsten worden trouwens ook dikwijls beschermd als de eigendom overgenomen wordt (verkoop of erfenis).

Een appartement van de winkel maken?

Als uw grootmoeder de investering nog wil doen, kan het interessant zijn om de handelsvloer om te vormen naar een appartement. Dat moet wel aangevraagd worden bij de stedenbouwkundige dienst van de gemeente. U krijgt alleen toelating als de stedenbouwkundige voorschriften die wijziging van bestemming toelaten. Als de ruimte deel uitmaakt van een mede-eigendom, moeten de mede-eigenaars waarschijnlijk ook hun akkoord geven. Om het met zekerheid te weten, moet u de basisakte en het reglement van mede-eigendom er eens op nalezen.

Stel uw vraagBekijk alle vragen