HomeMijn geld beherenEen waarborg met mijn Visa-kaart: hoe werkt dat?

Een waarborg met mijn Visa-kaart: hoe werkt dat?

Als u een auto huurt, vraagt de verhuurmaatschappij dikwijls uw Visa-kaart als waarborg. Waarom juist?

De waarborg die de verhuurder vraagt, dient meestal om de franchise van de verzekering van het voertuig te dekken. Als u een voertuig huurt, moet dat verzekerd zijn voor:

  • Burgerlijke aansprakelijkheid om de schade aan derden te dekken als u in fout bent bij een ongeval.
  • Materiële schade om de kosten van de herstellingen te dekken als u in fout bent bij een ongeval, maar ook in geval van diefstal of vandalisme.

Om de kostprijs van die verzekering te beperken, geldt er meestal een franchise. Het gedeelte dat u zelf moet betalen als de verzekering tussenkomt. Het bedrag dat de verhuurder voor de waarborg vraagt, komt meestal overeen met die franchise. Die waarborg kan ook dienen om allerlei kosten te dekken, bv. de auto vol tanken als u dat zelf niet deed voor u hem terugbezorgde.

Geblokkeerd, maar niet afgehouden

Meestal wordt dat bedrag ‘geblokkeerd’ en niet van uw rekening afgehouden. Concreet betekent het dat het van uw beschikbare saldo afgetrokken wordt. Maar dat u het niet echt betaalt aan de verhuurder. Als u het voertuig intact terugbrengt, laat de verhuurder aan Visa weten dat de waarborg opgeheven mag worden. Het duurt doorgaans enkele dagen vooraleer het bedrag terug beschikbaar is.

Zo’n waarborg is veiliger voor u. U moet geen cash afgeven (dus geen bijkomende kosten om geld af te halen), omdat de waarborg gegarandeerd wordt door uw kredietkaart. Het is ook gemakkelijker om die borg terug te krijgen.

Enkele voorzorgen

Als u een auto huurt in het buitenland (of zelfs hier in België):

  • Informeer u dan goed over de dekkingen. Veel verhuurders stellen voor om de franchise gedeeltelijk of helemaal af te kopen tegen een bijkomend bedrag. Daardoor kunt u de waarborg verlagen of zelfs tot nul herleiden. Ga zeker na of het wel de moeite is.
  • Controleer of de limiet van uw Visa-kaart hoog genoeg is voor uw uitgaven tijdens uw vakantie EN de waarborg. De waarborg wordt immers van uw beschikbare saldo afgetrokken. Vraag eventueel aan uw bankier om die limiet tijdelijk te verhogen.
  • Lees aandachtig de voorwaarden van die waarborg. Kijk na of het contract duidelijk aangeeft in welke gevallen de waarborg effectief ingehouden wordt.

Prettige reis!