HomeMijn geld beherenEen traditie voor gelukzoekers: pannenkoeken bakken met Lichtmis

Een traditie voor gelukzoekers: pannenkoeken bakken met Lichtmis

Tradities zijn er om in ere gehouden te worden. En sommige tradities gaan hand in hand met een vorm van bijgeloof. Zo ook de traditie om pannenkoeken te bakken met Lichtmis. Doet u er ook aan mee, of hoort u het in Keulen donderen? En waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?

Vele van de tradities die samengaan met bijgeloof, hebben te maken met de zoektocht naar geluk. Of simpelweg met de hoop op het vergaren van een fortuin. Dat geldt ook voor het gebruik om pannenkoeken te bakken met Lichtmis.

Christelijk feest

Maria-Lichtmis vindt precies 40 dagen na Kerstmis plaats. Het gaat om een christelijk feest dat stamt van een Romeins en heidens feest (festa candelarum) waarbij kaarslicht centraal stond. Het principe van het licht werd overgenomen in de christelijke kerken, om Christus te representeren. Op die manier herdenkt Maria-Lichtmis de opdraging van het kind Jezus in de tempel. De Kelten vierden op 1 februari dan weer de godin Brigit om de vruchtbaarheid van de bodem af te smeken. Volgens de traditie verwees de ronde vorm van de pannenkoek naar de zon, het symbool van het einde van de winter. Volgens andere tradities, werd het zonnewiel van de Kelten ermee verbeeld.

Meer geld in 2017?

De pannenkoekentraditie op Lichtmis combineert beide vieringen, in de hoop geluk voor het hele jaar in te winnen. Het is traditie om pannenkoeken tijdens het bakken met de rechterhand in de lucht te gooien, terwijl men een (oorspronkelijk gouden) muntstuk in de linkerhand houdt. Wanneer de pannenkoek perfect neervalt in de pan, zal men geen geld tekort komen in het nieuwe jaar. Sommigen gaan nog verder, en rollen de munt in de pannenkoek en plaatsen die onder een kast. Het jaar nadien moet men het muntstuk zoeken tussen wat overblijft van de pannenkoek. Dat schenkt men dan aan de eerste arme persoon die men tegenkomt, kwestie van het geluk door te geven.

Als u beslist de traditie in stand te houden, bak dan vooral extra pannenkoeken. Want waarom zou u niet het nuttige aan het aangename koppelen?