HomeMijn geld beherenEen lening voor uw vakantie?

Een lening voor uw vakantie?

U hebt vakantie nodig, maar uw financiën zijn beperkt. Is het een goed idee om een krediet te nemen of zijn er andere oplossingen?

Tijdens het jaar hebt u de kans niet gehad om te sparen, maar u wilt toch graag op vakantie. Welke opties hebt u?

Een persoonlijke lening aangaan

De meeste banken willen u ongetwijfeld een lening geven om uw vakantie te financieren. Op voorwaarde dat u voldoende terugbetalingscapaciteit hebt natuurlijk.

Ga om te beginnen na of u zich die lening kunt veroorloven zonder dat u uw budget van de volgende maanden in gevaar brengt. Op de sites van veel banken kunt u makkelijk een simulatie maken. Keer de redenering eens om: hoeveel kunt u maandelijks missen om een lening terug te betalen? Eens u dat weet, kunt u berekenen hoeveel u daarvoor kunt lenen. Hoe langer de periode waarover u de lening terugbetaalt, hoe meer u kunt lenen (maar u betaalt natuurlijk wel intresten). Dat gezegd zijnde, is het beter om zo’n lening binnen het jaar terug te betalen. Anders weegt ze te zwaar op uw financiën en beperkt u uw mogelijkheden om volgend jaar op vakantie te vertrekken. Als de looptijd van uw lening langer dan 12 maanden is, zijn uw vakantieplannen waarschijnlijk boven uw budget.

Andere oplossingen

Schrikt het idee om te lenen voor uw vakantie u af? Of komt u tot de vaststelling dat uw vakantiebudget niet realistisch is? Dan zijn er gelukkig nog andere oplossingen:

  • Een lastminutereis boeken of een bestemming kiezen die minder toeristisch is, zodat u de kosten van uw reis kunt beperken.
  • Minder ver vertrekken of gewoon kiezen voor ‘staycation’.
  • Uzelf aanbieden om aan ‘housesitting’ te doen: in een woning verblijven van iemand terwijl die met vakantie is om erop te letten of om voor de huisdieren te zorgen. Dat is pas een goedkope oplossing die u toch toelaat om er eventjes tussenuit te zijn zonder uw budget te belasten.