HomeSlim sparenIs een last minute echt de goedkoopste manier van reizen?

Is een last minute echt de goedkoopste manier van reizen?

Even de gedachten op nul zetten door naar het buitenland te trekken, wie houdt er niet van? Helaas hangt daar soms een fiks prijskaartje aan vast, zeker voor gezinnen. Elke euro die bespaard kan worden, helpt. Dus is het een kwestie van weten waar u op kunt letten om uw reisbudget zo laag mogelijk te houden. Het devies wil dat lastminuteboekingen u een hoop geld kunnen besparen, maar is dat echt wel zo?

Last minutes hebben een aanlokkelijke bijklank, maar lang niet iedereen is erbij gebaat. Bovendien durven de prijzen al eens schommelen naargelang uw zoekacties en de periode waarin u boekt. Overloop daarom zeker even onderstaande checklist.

1. Overweeg om vroeg te boeken

Gek genoeg wordt er weinig gepraat over vroegboekkortingen. Vroeg boeken kan nochtans even voordelig uitkomen als, of zelfs voordeliger dan, een last minute. Zeker als u afhankelijk bent van schoolvakanties. Hebt u specifieke wensen wat betreft bestemming en accommodaties? Ook dan is het aangewezen om vroeg te boeken. Niet alleen geniet u dan van vroegboekkortingen, u hebt meer keuze uit opties die tegemoetkomen aan uw wensen. Een ‘last minute’ is veeleer

2. Het ideale boekmoment

Hoe ‘last minute’ is een last minute eigenlijk? In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, is boeken vlak voor uw gewenste vertrekdatum niet echt voordelig. De reizen die dan worden aangeboden, hebben betrekking op vluchten en hotels die op dat moment meer dan waarschijnlijk al voldoende gevuld zijn. Dat betekent dat de organiserende operator niet per sé hoeft te zwaaien met grootse kortingen om nog voldoende reizigers aan te trekken. Dat is wel nog het geval tussen vijf en twee weken voor de reis. Ook het moment waarop u effectief boekt, kan invloed hebben, zeker als u online kijkt. Vermijd het weekend, want dan durven de prijzen al eens kunstmatig opgedreven worden, omdat veel meer mensen dan aan het kijken zijn. Het is beter om dat op een maandag- of dinsdagnamiddag te doen.

3. Surf slim

Als u online naar reizen zoekt, weet dan dat de kans groot is dat uw zoekacties automatisch gevolgd worden. Dat kan tot gevolg hebben dat bepaalde reizen kunstmatig in prijs worden verhoogd als u meermaals gaat kijken. Dat moet u het gevoel geven dat de reis waarnaar u kijkt heel populair is en u dus aanzetten om snel te boeken. Om dat te vermijden kunt u cookies, waarmee uw surfgedrag gevolgd kan worden, uitschakelen. Een andere optie is om het niet bij één bepaalde reisorganisatie te houden en dus bij meerdere aanbieders uw licht op te steken.

Of u kunt het gewoon over een heel andere boeg gooien en niet via een reisorganisatie gaan. Stel zelf uw reis samen en ga via gespecialiseerde apps en websites op zoek naar de goedkoopste.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tal van tips en informatie over sparen, lenen en beleggen.