HomeVoordelig lenenEen hypotheek of een lening op afbetaling nemen?

Een hypotheek of een lening op afbetaling nemen?

 “Mijn hypotheek loopt binnenkort af. Ik zou echter enkele renovaties willen uitvoeren. Het geschatte budget hiervoor is 100.000 euro. Doe ik dat het best via een nieuwe hypotheek of raden jullie mij een lening op afbetaling aan?"

"Met een budget van 100.000 euro gaat de voorkeur uit naar een hypotheek", zegt Marleen Wijnants, Accountmanager kredieten bij Record Bank. "Een lening op afbetaling heeft veel kortere termijnen. De looptijd is beperkt tot 120 maanden waardoor de maandlast voor de meeste mensen te hoog is."

"Bij een lager budget van ongeveer 30.000 euro, is de keuze minder uitgesproken. De rentevoet van een hypotheek ligt lager dan die van een lening op afbetaling. Het is belangrijk om dat goed te vergelijken en een goed moment te kiezen. Als een bank een commerciële actie doet, bijvoorbeeld. Dan sluiten de rentevoeten van een lening op afbetaling nauwer aan bij die van een hypotheek."

"Een hypothecaire inschrijving is 30 jaar geldig. Als er nog voldoende overschot is op die looptijd (bijvoorbeeld nog meer dan 5 jaar), dan kunt u terug een krediet aanvragen onder de waarborg van die hypotheek zonder bijkomende notariskosten."

"Met een hypotheek zijn er ook meer mogelijkheden om uw afbetalingslast af te stemmen op uw terugbetalingsmogelijkheden. U kiest ofwel voor zwaardere afbetalingen aan het begin van de lening of juist aan het einde. Zelfs een mix van de twee is mogelijk. Bij een lening op afbetaling kan dit niet."

"Fiscaal biedt een hypotheek meer mogelijkheden om een voordeel te genieten."

"Het belangrijkste criterium is waarschijnlijk uw inkomen. Wat kunt u aan als aflossing? Een lening op afbetaling loopt maximaal 10 jaar, terwijl een hypotheek op veel langere looptijden kan afgesloten worden met lagere maandlasten. Op het einde van de rit is de lening op afbetaling wel goedkoper omdat u minder lang interesten hebt moeten betalen."

Stel uw vraagBekijk alle vragen